Nu är jag lite tidigt ute, men för mig som kräftälskare är den traditionella kräftpremiären i augusti en klar höjdpunkt varje år. Redan nu längtar jag!
nej brukar inte ha det, länge sedan jag var på kräftskiva :) Hade dock gärna gått, om folk hade slopat att dricka så mycket som tyvärr oftast det blir på kräftskivor
#1 Det lät mysigt och laxpaj lät inte helt dumt! Hur gör ni med krabban? Tillagar den på något speciellt sätt?
#2 Jag förstår att du känner så. Det är ett vanligt fenomen i Sverige, att det ska drickas varje gång det finns en möjlighet. Jag tycker det är okej med lite alkohol, men då pratar vi om 1-2 cider/öl eller ett par glas vin under själva kräftskivan. Sen om det blir fest senare är en annan femma.
#3 Vad kul att ni brukar ha det varje höst! Fint med såna traditioner. Ni kan ha båda delarna
#4 Nej då förstår jag att du slopar kräftskiva Inte tradition som i din familj eller där du bor i landet?
Vi har aldrig haft en traditionell kräftskiva varje år förr, men dom senaste två åren har min familj och vänner haft det. Mest på mitt initiativ där jag styrt upp kring planering och inköp. Däremot har min familj alltid köpt ett par lådor vid premiären under min uppväxt, så vi har väl haft en egen form av kräftskiva utan alla tillbehör.
Vi har under våra kräftskivor de senaste åren haft massor av kräftor, och även en del kräftstjärtar för dom som bara vill ha det. Aioli, bröd, kex, ostar och Västerbottenpaj. Första året hade vi räkor också.
#5 det är helt enkelt inte tradition i den landsdelen jag bor i, testade kräftor första och enda gången som tonåring. Hade jag vuxit upp med det kan det ha varit annorlunda
#7 Om jag går efter din profil så bor du i Lycksele, och jag kommer från en ort inte långt från dig. Och där är det ändå vanligt med kräftskiva, vad märkligt att det kan skilja så mycket på bara några mil.
#8 Jag gissar det ska stå "inte" innan. Det kan ha med ålder att göra (när jag var tonåring så började det komma hemma, iallafall i butikerna) eller kust/inland/fjäll. Kustbor har er lik kultur som sörlänningar tex har jag märkt
Bor vid västkusten så japp, det blir kräftskiva! Har dessutom lite kontakter ute på "öarna" så det blir havskräftor. 👍
Oftast är det med vänner, när jag var yngre så hade vi det med släkten på mormors och morfars sommarställe.
"Glass löser allt!"/Källa Glassgård, Öland Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhet
#9 "inte" innan vadå menar du..? Jag kommer från inlandet, längre in än Lycksele, och här är det ändå rätt vanligt som sagt. Även vanligt med kombinerad surströmming och kräftskiva.
#8 Vad härligt! Kokar ni egna alltså? Det har jag alltid velat testa.
#12. "och jag kommer från en ort i långt från dig".
Det kan ju tex också ha med ålder att göra, min man är från Sorsele tex och dom hade inte kräftskiva där heller, iallafall inte innan han flyttade därifrån, för ca 15 år sedan.
Nej ingen klassisk kräftskiva.
Men min familj o vår andra familj ses. Först grillar vi o sen kräftor efteråt. Egentligen för barnens skull. Den yngsta 7 år o äldsta 14 år. Ingen alkohol mer än någon cider.
#17 en av våra bästa vänner är oss så nära så våra barn kallar oss mamma o pappa ist för våra namn.
Första gången de yngsta såg kräftor. Gud så roligt.
Vi brukar gå hos vänner som håller i det varje år. Förra året kombinerade de med fler skaldjur och kallade det frutti di mare. Så vi åt kräftor, surströmming, ostron, krabba m.m. och så de givna tillbehören västerbottenpaj, tunnbröd, potatis, osv.
Min man älskar kräftor så det kan bli liten kräftfest enbart för oss 2 mer än några gånger under hela sommaren ifall vi får tag på kräftor vi väntar inte till premiären
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.