Mat & Dryck

Har du några goda recept?

2009-07-07 11:43 #0 av: LinaK

Kan ni inte dela med er av era bästa sommarrecept? Ni vet recept på sån där mat som man helst vill äta på sommaren, inga mustiga grytor och gratänger som man kanske annars äter på hösten. Utan lättgjord sommarmat.

Jag behöver inspiration.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-07-07 11:51 #1 av: SaraC

 SPAGETTI MED PARMASKINKA 

  • 4 tomater
  • 5-6 kvistar färsk basilika
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 300 g brieost
  • 70-100 g parmaskinka
  • 0,5 paket rucola
  • spagetti

1.   Ta fram en bunke. Blanda tärnade tomater, hackad basilika och den pressade vitlöksklyftan. Ringla över olivoljan. Salta. Ställ vid sidan.

2.  Tärna osten. Ställ vid sidan.

3.  Skär parmaskinkan i lagom stora munsbitar. Ställ vid sidan.

4.  Koka spagetti.

5.  Varva den kokta spagettin, tomatröran, parmaskinkan, osten och rucolan i en stor skål.

6.  Servera direkt!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-07 11:53 #2 av: SaraC

KRYDDIG KORV MED PESTONUDLAR

  • ca 300 g kryddig korv
  • 1 paket nudlar
  • ca 2 dl pesto
  • Körsbärstomater, bladspenat
  1. Skär korven i slantar och stek.
  2. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
  3. Blanda peston med nudlarna.
  4. Tillsätt korven, körsbärstomater och bladspenat. Klart!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-07 12:01 #3 av: SaraC

MOZZARELLAPAJ

Deg:

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 100 g kallt margarin/smör
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • ca 150 g rökt skinka
  • 3 ägg
  • 3 dl standardmjölk
  • 3-4 dl (250 g) färskriven mozarella
  • 1/4 tsk mald svartpeppar
  • ½ tsk salt
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp mjöl i en bunke, skiva i margarin och hacka samman det med mjölet. Slå i vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  2. Kavla ut degen och lägg den i botten på en pajform.
  3. Klipp skinkan i bitar om den inte redan är i strimlor. Strö ut över pajdegen. Grädda i 10 minuter.
  4. Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner osten och tillsätt salt och peppar.
  5. Ta ut pajen och häll ner smeten över skinkan. Ställ in i ugnen igen i ca 35 minuter (tills smeten stelnat och pajen fått fin färg). Klart!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-07 12:08 #4 av: SaraC

PANERAD KYCKLING MED POTATISSALLAD

  • 4 kycklingfiléer

Panering:

  • 2 äggulor
  • 2 dl riven ost, till exempel västerbotten eller parmesan
  • ½ tsk paprikapulver
  • 2 ½ msk vatten
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Potatissallad:

  • 700 g färskpotatis
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl pesto
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk salt
  1. Skrubba eller skala potatisen. Halvera och koka mjuk. Häll sedan av vattnet och låt potatisen svalna.
  2. Dela filéerna. Blanda ägg, ost, paprikapulver och vatten i en djup tallrik eller bunke. Blanda mjöl, salt och peppar i en annan.
  3. Doppa  filéerna först i mjölblandningen och sedan i  ostblandningen. Lägg filéerna i en ugnssäker form och ugnsstek på 225 grader i 20 minuter.
  4. Blanda gräddfil, pesto, vitlök och salt och blanda det med den kalla potatisen.
  5. Servera kycklingen med potatissalladen och gärna med kokta morötter.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-07 19:19 #5 av: destroyed

den första lät supergod! Den ska jag testa!

Anmäl
2009-07-10 12:35 #6 av: LinaK

Jätte bra recept. ska absolut testa något utav det.

Någon som har fler recept`?

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-07-13 12:05 #7 av: Sovgott

Det godaste att äta på sommaren tycker jag är enkel mat.

Köp ett kilo färska räkor och koka några ägg och gör egna räkmackor! Eller köp en rökt sik eller röding och ät den som den är eller koka lite potatis och skira lite smör över! Eller köp grillade kamben och ät med något gott bröd!

Enkelt ska det vara och bli så lite disk som möjligt. Glad

Anmäl
2009-07-20 01:04 #8 av: LinaK

Potatispaj är jätte gott, kan inte receptet exakt men den innehåller smördeg, skivad potatis, vårlök, vitlök? och äggstanning. Återkommer med recept när jag vetFlört

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-07-21 23:33 #9 av: promenixan

Egengjord hamburgerdressing:

2 dl majonäs
2 msk senap
2 msk chilisås
½ dl grillgurka

Blanda och smaka dig fram till hur mycket chilisås du vill ha, om man vill ha mer barnvänlig sås så gör man med ketchup istället.

Sen steker man eller grillar burgare och serverar dessa med dressingen, rå lök, ostskivor, bacon, tomatskivor och salladsblad.

 

Anmäl
2009-07-22 13:53 #10 av: SaraC

#9 Det ska jag prova!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-24 23:53 #11 av: promenixan

#10 Gör det Glad smaskigt!

Anmäl
2009-07-24 23:57 #12 av: promenixan

Potatissallad

Kokt kall potatis skärs i tärningar

Blanda sedan lika delar av turkisk yoghurt och majonäs. Du bestämmer själv hur kladdig du vill ha din sallad.

Jag har alltid mycket finskuren purjolök i min sallad, och om man vill kan man ha kapris. Vissa tycker om att ha lite tärningar av äpple i salladen också, fast då måste man nog utesluta kaprisen kan jag tro.

Krydda med ganska mycket salt, och svartpeppar efter smak.

 

Anmäl
2009-07-27 21:08 #13 av: mona43

Kycklingen med potatissallad låter jättegod, men de andra är också värda att testa. Hamburgerdressingen kanske man också skall pröva. Oj magen börjar visst att kurra Flört

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-08-02 21:38 #14 av: LinaK

Tillbehör till den grillade maten:
Ingredienser:
Morötter
Potatis
Färska Champinjoner (eller annan valfri svamp)
Lök
Paprika
Salt & cayennepeppar
Olivolja

-Mängden beror ju lite på hur många man är, så det får man anpassa.
Sedan är det bara att klyfta potatisen, strimla morötter, lök och paprika, Och tärna champinjonerna (dock inte för små bitar)
Lägg detta på en ungsplåt/form, salta och krydda gärna med cayennepeppar. Sedan ringlar man olivolja på detta och in i ugnen på ca 200-225 grader. När hela kalaset fått färg och potatisklyftorna är klara är det dags att servera.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-08-02 21:56 #15 av: promenixan

#14 jag gör samma sak, men förutom olivolja tar jag svartpeppar, salt, färsk vitlök och timjan. Det är gott det också Glad

Anmäl
2009-08-03 23:03 #16 av: LinaK

#15 Det lät också gott det Skrattande Nu blev jag hungrig.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-08-06 03:10 #17 av: Saga85

Potatissallad ska göras på senapsdressing, väldigt fräsht en varm sommardag!

Två delar olja, en del senap, en del (vitvins)vinäger. Blanda ihop och tillsätt valfri krydda. Häll över en potatissallad gjord på färskpotatis, rädisor, rödlök, tomat, squash, bönor (svartögda t.ex.) och/eller vad man tycker om.

Eller en couscoussallad. Går snabbt att göra. Koka upp vatten, häll över couscousen, låt stå några minuter. Skär under tiden upp squash, purjolök, rucolasallad, tomat, honungsmelon och (färska) champinjoner, blanda med den färdiga couscousen, häll på en dressing. Själv brukar jag köra på någon god pulverdressing som man blandar själv med vatten och olja. Servera gärna stekt halloumi till!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.