traditioner

Pumpalykta

2019-10-31 14:16 #0 av: Cireea

Under Halloween är det populärt med pumpalyktor som dekoration, allra helst utomhus. I den här artikeln hittar du en snabb guide till hur man gör sin egen.

Nedan finns fyra enkla steg för att skapa sin egen pumpalykta. Mönstret bestämmer man helt själv, att göra ansikten brukar vara populärt men man kan lika gärna göra andra mönster såsom djur. 

Steg 1: Locket
Det första man gör är att skära ut ett lock på toppen av pumpan med en diameter på ungefär 15 cm, här är det bra om man har en ordentligt vass kniv för att underlätta jobbet. Gör man pumpalyktan med barn bör en vuxen arbeta med kniven för säkerhetsskull. 
Tips: vinkla kniven när du skär istället för att skära rakt ner, då blir locket större i ytterkanten och trillar inte ner i pumpan när den är tömd.

Steg 2: Tömning 
Efter man gjort locket är det dags att tömma pumpan på allt fruktkött, gröp ur det med en sked men spara ett skal på cirka 3cm. Om man vill kan man spara fruktköttet och kärnorna, det finns mycket smarrigt att göra och det är synt att kasta bort mat.

Tips på vad man kan göra finns bland kommentarerna

Steg 3: Rita mönstret 
Nu är det dags att rita mönstret på utsidan av pumpan, detta är inget måste men det underlättar arbetet när man sedan ska skära ut mönstret. 

Steg 4: Skär ut mönstret 
Då var det dags att skära ut mönstret i pumpan. Är man lite mer konstnärlig av sig eller vill testa kan man göra ytliga detaljer utan att skära igenom hela pumpan som det sedan lyser svagare igenom, se exempelvis kattpumpan på huvudbilden. 

Nu är det bara  att ställa ut pumpan, tänd ett ljus och njut av arbetet. 

-----
Bilder: Pixabay

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-10-31 14:19 #1 av: Cireea

Inne på ICA hittade jag en del smarriga recept där man får användning av fruktköttet från pumpan. Länkar till några av recepten nedan. 

Pumpaplåt 

Pumpaaioli

Pumpagröt

Pasta med rosmarin, pumpa och vita bönor

Pumpabullar med kummin

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.