traditioner

Kräftskiva

2019-07-27 15:40 #0 av: Cireea

En traditionell svensk fest som infaller samtidigt som kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten. Traditionellt sett infaller kräftpremiären den första onsdagen i augusti.

Bakgrund
Under år 1907 spreds kräftpest i Sverige som ledde till att stora mängde flodkräftor dog. Under slutet av 1960-talet började man därför importera kräftor från andra länder såsom Turkiet, Spanien och Kina. Detta medförde att kräftor blev mer lättillgängliga och man kan därför se denna tidpunkt som en slags början för den traditionella svenska kräftskivan. 
Från början var det vanligare att den lite mer välbärgade samhällsklassen firade med en kräftskiva men det blev sedan mer vanligt bland alla klasser i Sverige.

Kräftskiva och tillbehör 
Kräftor är sjävklart huvudrätten under en kräftskiva. Kräftorna är hela och kokade i en lag som består av vatten, salt, socker och dillkronor. Ibland kan lagen även innehålla öl, men det är inget måste. 
Idag är det vanligt att man köper lådor med frysta färdigkokta kräftor.

Vanliga tillbehör under en kräftskiva är allt från baguetter och knäckebröd till kryddiga ostar och västerbottenpaj. Det är även vanligt att servera räkor och aioli under en kräftskiva. Det är även vanligt att man under kräftskiva dricker snaps och sjunger snapsvisor. 

Under kräftskivan är det också vanligt med relaterad klädsel och utsmyckning. Det är allt från kräfthattar och haklappar till tallrikar och servetter med kräftmotiv. Även lanternor och stearinljus är förknippat med kräftskivor. 

Andra länder 
Kräftskivor förekommer även i andra länder. I exempelvis Finland är det främst finlandssvenskar som håller kräftskivor. 

Kräftpremiär
Förr fanns en lag i Sverige som reglerade under vilken period det var lov att fiska och sälja kräftor. Denna premiär inföll den första onsdagen i augusti. Lagen avskaffades däremot 1994 och frysta kräftor går att köpa under hela året. Däremot är det många som håller på tradition att inte äta kräftor före den tidigare kräftpremiären, det vill säga den första onsdagen i augusti.
Varje år importeras det ca 2,5 ton kräftor till Sverige från huvudsakligen Turkiet, Spanien och Kina.

_________________________
Bilder: Public Domain

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Litteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-07-27 15:44 #1 av: Maria

Jättetrevlig artikelGlad

Själv äter jag helst havskräftor. Det är skillnad som natt och dag tycker jag på havs och insjökräftor.

Vi har haft många kräftskivor genom åren och även varit på en hel del också. Det hör sensommaren till.

/Maria

 

Anmäl
2019-07-27 20:14 #2 av: Cireea

#1 Jag har aldrig testat havskräftor faktiskt, men jag har varit sugen en tid nu. Det kanske får bli ett test i år! Skrattar

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Litteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-07-27 20:30 #3 av: Soligajag1

#0  Verkligen en trevlig artikel !  

Förr åt jag kräftor men nu  blir det inte så ofta .  Glad  Inte så förtjust i dem . 

HH Glad 

Anmäl
2019-07-27 20:32 #4 av: Cireea

Vad roligt att ni gillar den Förlägen
Jag minns förr när kräftpaketen kom med ordentligt lager dill över kräftorna och kräftorna hade mycket mer dillsmak. Idag är dom inte lika bra, enligt mig. 

#3 Hur kommer det sig att du slutat gilla kräftor? 

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Litteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-07-27 20:35 #5 av: Soligajag1

#4  Tyckte nog att det är så bökigt att skala dem , + att jag alltid skar mig på klorna , Gapskrattar Till slut gav jag upp , det blev räkor då .  sen är det inte så mycket mat i dem , men vet ju samtidigt att det är myset runt ikring , att ses och umgås . GladBlomma  Det däremot gör jag gärna! Tummen upp

HH Glad 

Anmäl
2019-07-27 20:56 #6 av: Cireea

#5 Okej, det kan jag förstå! 
Hade också problem med klorna när jag var yngre, men nu för tiden har jag mästrat dom och skär mig inte längre som tur är.Gapskrattar Det är faktiskt otroligt mysigt med kräftskivor. 

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Litteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.