2019-08-02 13:04 #0 av: Cireea

En traditionell svensk fest som infaller samtidigt som kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten. Traditionellt sett infaller kräftpremiären den första onsdagen i augusti.

Bakgrund
Under år 1907 spreds kräftpest i Sverige som ledde till att stora mängde flodkräftor dog. Under slutet av 1960-talet började man därför importera kräftor från andra länder såsom Turkiet, Spanien och Kina. Detta medförde att kräftor blev mer lättillgängliga och man kan därför se denna tidpunkt som en slags början för den traditionella svenska kräftskivan. 
Från början var det vanligare att den lite mer välbärgade samhällsklassen firade med en kräftskiva men det blev sedan mer vanligt bland alla klasser i Sverige.

Kräftskiva och tillbehör 
Kräftor är sjävklart huvudrätten under en kräftskiva. Kräftorna är hela och kokade i en lag som består av vatten, salt, socker och dillkronor. Ibland kan lagen även innehålla öl, men det är inget måste. 
Idag är det vanligt att man köper lådor med frysta färdigkokta kräftor.

Vanliga tillbehör under en kräftskiva är allt från baguetter och knäckebröd till kryddiga ostar och västerbottenpaj. Det är även vanligt att servera räkor och aioli under en kräftskiva. Det är även vanligt att man under kräftskiva dricker snaps och sjunger snapsvisor. 

Under kräftskivan är det också vanligt med relaterad klädsel och utsmyckning. Det är allt från kräfthattar och haklappar till tallrikar och servetter med kräftmotiv. Även lanternor och stearinljus är förknippat med kräftskivor. 

Andra länder 
Kräftskivor förekommer även i andra länder. I exempelvis Finland är det främst finlandssvenskar som håller kräftskivor. Norge har också premiär i augusti, där kallas deras motsvarighet till kräftskiva för "krepselag". 

Kräftpremiär
Förr fanns en lag i Sverige som reglerade under vilken period det var lov att fiska och sälja kräftor. Denna premiär inföll den första onsdagen i augusti. Lagen avskaffades däremot 1994 och frysta kräftor går att köpa under hela året. Däremot är det många som håller på tradition att inte äta kräftor före den tidigare kräftpremiären, det vill säga den första onsdagen i augusti.
Varje år importeras det ca 2,5 ton kräftor till Sverige från huvudsakligen Turkiet, Spanien och Kina.

_________________________
Bilder: Public Domain