Semlor
Lite om den goda bakelsen Semla och fettisdagen.
Fettisdagen eller vita tisdagen som den också kallas för inträffar 47 dagar före påsk. Dagen är rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars.
Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl.
En semla (fastlagsbulle, fettisdagsbulle) är en slags bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och vispgrädde. Semlan förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum.
I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle. Där innehåller den sylt istället för mandelmassa och ibland med vaniljkräm.
I Sverige äts årligen cirka 40 miljoner semlor.
Några länkar till mer om Semlor:
http://www.bageri.se/aktuellt/nyheter/semlans-historia/
http://norran.se/nyheter/nya-semlor-ar-den-nya-grejen-341767
(fakta från wikipedia och bild från pixabay)
/ Maria. med-arbetare på Sommar
Här heter den fastlagsbulle.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland
I år inträffar fettisdagen den 17 februari.
Vad tycker ni om semlor?
/ Maria. med-arbetare på Sommar
Jag vet åtminstone att fastlagsbullar är gott, både de med mandelmassa och de med sylt.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland
Inte provat de med sylt.
/ Maria. med-arbetare på Sommar
Jag tycker det är gott. Jag äter min med varm mjölk och lite kanel på . Fast jag äter max en semla per år och då är det på fettisdagen.
>>>Malum domesticum<<<
Mmmmmm semla, men kors i taket har jag inte ätit någon i år 😮