Fritid

Sommar i P1

2012-05-12 13:29 #0 av: MariaG

Sommar är ett radio-program som varje sommar sänds i P1. Det första programmet sändes den 29 juni 1959.

Idén till programmet kom från Tage Danielsson, som var chef för radiounderhållningen på SR (sveriges radio) och producenten Jörgen Cederberg. Jörgen var även den första sommarvärden. Han var även chef för progremmet under fyra år (1993-1997).

Programmets signaturmelodi är Sommar, sommar, sommar. Den komponerades 1951 av en jazzgitarrist (Sten Carlberg) och texten skrevs av en radiopratare (Eric Sandström).

I början av programmets historia fungerade de så kallade sommarvärdarna som hallåor. och samma personer återkom många gånger i denna roll de första åren. De som pratat mest (50 gånger) är Utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark och Jörgen Cederberg.

Nuförtiden håller sommarvärdarna personliga program och får tala om "i princip vad som helst" och de väljer själva musiken. Programmet har fått allt högre status. Varje år uppmärksammas presskonferensen och programmen stort i landets samtliga massmedier. Sveriges Radio sänder direkt från presskonferensen, ofta med Ulf Elfving som rapportör och intervjuare.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Portal:Huvudsida

http://www.fotoakuten.se/

/ Maria, värd på Sommar

Anmäl
2012-05-12 20:46 #1 av: SaraC

Det är rätt trevligt att lyssna på, brukar kunna vara en del intressanta människor som pratar.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-07-17 08:34 #2 av: giffan

Bästa sommar prataren ever var iaf Lutfi Kolgini! Oj villket intressant liv. Där kan man snacka om att haft en tuff uppväxt.

Någon som lyssnade på det?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2012-08-13 23:27 #3 av: GIKmio

En tradition under många år var att journalisten och författaren m.m, Lars Ulvenstam sommarpratade i sommarens sista program varje år.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.