Semestra i Sverige

Kolmården

2011-05-11 19:04 #0 av: SaraC

Kolmården är en djurpark med tillhörande vildmarkshotell, belägen cirka tre mil norr om Norrköping. Det är ett av Sveriges mest populära resmål för barnfamiljer, med drygt 500 000 besökare per säsong.

Delfinuppvisning på Kolmården. Foto: www.alotofphotos.com

Kolmården är en stor park och det finns mycket att göra för både stora och små, förutom att titta på djuren så finns exempelvis delfinföreställning, rovfågelsvisning, kamelridning och djurguidningar. Mest känt kanske Kolmården är för sitt safari, där besökarna kör i sina egna bilar igenom olika delar av parken och djuren strövar fritt runt omkring bilarna. Nu är dock safaridelen omgjord på ett spännande sätt, mer information om det kommer nedan!

Attraktioner & Djur

African Spa & Relax

Om du köper KolmårdenpaketetVildmarkshotellet så får du tillgång till hotellets så kallande African Spa & Relax. Där finns bassänger ute och inne, bastu, strömpool, vattenridå, bubbelpooler och en relaxavdelning där man kan koppla av med olika spa-behandlingar efter alla äventyr.

Köper du Weekendpaketet (helger oktober-april) får du kika in bakom kulisserna på djurparken och se de vilda djurens varda tillsammans med zoolärare.

Aparium - apornas hus

Här finns gorillor, schimpanser, dvärgsilkesapor och gibboner. Kolmården är den enda djurpark i Sverige där de sällsynta gorillorna finns. Här får du också träffa de första gorillaungarna som någonsin fötts i Sverige - Enzo och Echo.

Gorilla på Kolmården. Foto: www.fotoakuten.se

Bamses Värld

Här finns mycket roligt för de lite yngre besökarna. I Trollskogen kan man både hälsa på hos de olika figurerna och träffa på dem i egen hög person. Det finns även en karusell med snurrande tekoppar. Varje dag hela sommarsäsongen bjuder också Bamse och hans vänner på teaterföreställningen Den förtrollade sommardagen. Utöver teaterföreställning kommer Bamse och hans vänner ut på regelbundna tider under dagen och bjuder på diverse olika små aktiviteter och framträdanden av varierande sort.

Barnens Kolmården

Här finns Barnens Lantgård med djur som man får klappa och gosa med. På Kulmården finns massor av roligt för både små och lite större barn. Det är också en av Sveriges största handikappanpassade lekplatser.

Bilbanan

Här får de mindre barnen prova på hur det är att köra bil på en säker bana.

Delfinexpressen

I Marine World finns en 335 meter lång berg- och dalbana kallad Delfinexpressen. Banans högsta punkt är 13 meter och G-kraften under åkturen uppgår till 3G.

Höghöjdsbanan

En hinderbana med lianer, hängbroar och olika typer av repbroar. Det finns två nivåer att välja på, en på 5 meters höjd och en på 10 meter.

Kamelridning

Kan du prova på i området mellan Rovfågel och Öken.

Kolmårdskyrkan

Vad sägs om att kombinera semestern med ett bröllop?! Trots att det är många som gifter sig och döper sina barn här besöker de flesta nog kyrkan för dess vackra och ovanliga läge, på en avsats 90 meter över Bråvikens vatten. Kyrkan är öppen för alla människor - oavsett etnisk eller religiös bakgrund.

Kolosseum

De riktigt stora djurens hemvist! Här bor parkens noshörningar och elefanter. Men i anslutning till Kolosseum finns även en anläggning med några betydligt mindre krabater, nämligen surikater. Anläggningen är byggd i ett samarbete med Animal Planet och här finns ett informationsrum där du på en TV-monitor kan se surikaterna i TV-serien ”Familjen Morrhår”.

Surikat. Foto: www.alotofphotos.com

Lohuset

Här finner du de vackra lodjuren. Även här hittar du Animal Planet som visar filmer från kanalen med djur från världens alla kontinenter. Både små och stora barn kan också få känna på hur några av djuren känns, höra hur olika djur låter och titta in i magen på några av de stora djuren för att se vad de äter. Här finns också miniutställningen "Spirit of the Wild" med fotografier från en av världens mest erkända djurfotografer, Steve Bloom.

Marine World

Här finns Kolmårdens berömda delfiner, men också en hel del andra roliga och spännande djur. Varje dag visas delfinföreställningen och i Lagunen kan du titta på delfinerna genom stora undervattensfönstren.

I Brådjupet kan du titta på sälar, sjöbjörnar och pingviner genom jättestora fönster eller titta på dem utomhus från land.

Här ges även Kapten Sjösjuks sälföreställning där kaptenen berättar om det marina livet i Brådjupet och Östersjön och gråsälar och knubbsälar visar upp sig.

Förutom Delfinexpressen som nämndes ovan finns här också Sjörövarskeppet, en ny åkattraktion i Marine World.

Präriehundarna

I området där präriehundarna bor kan du inte bara titta på de små krabaterna utan även prova på hur det känns att själv vara en präriehund genom att krypa runt i gångar och sticka upp huvudet i "glasbubblor" ovan jord.

Rovfågel

Varje dag ges en fågelvisning som kallas "Trollpackans fåglar". Här flyger fåglarna fritt och det ges information om rovfåglarnas roll i ekosystemet och om hur de har det i det vilda.

Safari

En spännande nyhet är Kolmårdens nya Safari! Här finns nu ett liftsystem med särskilt anpassade vagnar som ska föra besökarna över Safariparken och ge dem en nära och unik djurupplevelse. Det tar ungefär 26 minuter att färdas över den 2640 meter långa banan. På varje vagn finns digitala guidningar på flera språk.

Safari Camp

Nästan som på ett riktigt afrikanskt safari, fast billigare och utan jobbiga flygturer! Här campar du mitt bland de vilda djuren på Savannen!

Savann/Öken

På den 18 000 kvadratmeter stora Savannen lever noshörningar, sebror, bläsbockar, gnuer, lechwevattenbockar, sabelantiloper, elandantiloper och addaxantiloper. I Kolmårdens Öken finns de utrotningshotade asiatiska halvåsnorna kulanerna, samt jakar och kameler.

Snöleopard

Förutom att titta på de vackra snöleoparderna kan du också se en liten utställning om leoparder och deras utsatthet i världen.

Sydamerika

Här finns världens största gnagare kapybara, nandu som är den sydamerikanska varianten av struts, samt tapirer.

Dhole på Kolmården. Foto: www.fotoakuten.se

Tiger World

Tiger World är en tematiserad anläggning i världsklass. Här vandrar du genom tigrarnas värld och kommer de stora katterna riktigt nära. Det är Sibiriska tigrar som bor här.

Här finns även Dhole, en asiatisk vildhund.

Vargarna

På Kolmården vill man sprida kunskap om vargen och medverka till att konflikterna mellan dem och människorna minskar. Här kan du se vargar på nära håll och även boka en vargguidning med besök inne i varghägnet. Det ordnas även temadagar med information om vargen.

Wild Camp

Här finns det uråldriga skelettmuseet med allt från elefantskallar och tigerskelett till muskranium och hajtänder. Du kan också ta dig ner i den gamla gruvan, åka Sveriges högsta rutschbana, se huggormarna eller försöka lyfta en hel zebra. Det går också att sitta i den mörkaste afrikanska natten med alla dess spännande ljud.

Alla djur som finns i parken

Priser

Entrépriser (1 dag)

  • Barn under 3 år: Fri entré
  • Barn 3-12 år: 289 kronor (sommarsäsong), 145 kronor (sport- och påsklov) och 245 kronor (höstlov)
  • Vuxen: 379 kronor (sommarsäsong), 195 kronor (sport- och påsklov) och 295 kronor (höstlov)

Sommarsäsong: I priset ingår entré till djurparken inklusive årets stora nyhet Safari, Marine World och delfinshow, Tiger World, Bamses Värld samt Wild Camp. Dessutom ingår obegränsat antal åk i berg- och dalbanan Delfinexpressen, Sjörövarskeppet, Tekoppskarusellen, Bilbanan, Trampolinen samt Kamelridning.

Sport- och påsklov: I priset ingår entré, Vild vandring, lunch i djurparken, delfinshow.

Höstlov: I priset ingår entré, Vild vandring, lunch i djurparken, delfinshow, fria åk med Delfinexpressen och Safari samt Kamelridning.

Det finns flera olika paketlösningar som till exempel Kolmårdenpaketet, dessutom finns årskortet Wild Card Kolmården.

LänkarMvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-05-12 15:25 #1 av: LinaK

Älskar kolmården, så himla mysigt att gå där och kolla på alla fina djur. Kul med safari.

Man kanske får åka dit snart igen,
Bra artikel Sara Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-05-15 14:55 #2 av: MariaG

Har varit där en gång och dit vill jag igen.

/ Maria, värd på Sommar

Anmäl
2011-05-17 16:15 #3 av: SwedenZoo

Nya Safari på Kolmården, en bana som går bara några meter ovanför bland annat giraffer, lejon och som här, björnar!

 

Anmäl
2011-05-17 18:10 #4 av: SaraC

Jag har varit där två gånger. En gång när jag var så liten att jag inte minns det. Då var jag klädd i grön sparkdräkt och höll på att misstas för mat av en kamel Cool Andra gången minns jag mer, även om det också var längesedan. Var väldigt kul med safari!

Skulle vara väldigt kul att åka den nya safari-turen! Även om jag inte undrar om de missar mycket folk på grund av den? Många som är höjdrädda och hoppar det.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-05-17 19:06 #5 av: SwedenZoo

Tror jag inte, den går ju inte alls högt. Dessutom ingår den ju i biljettpriset , så de kommer ju inte förlora intäkter för höjdrädda

Anmäl
2011-05-17 19:30 #6 av: SaraC

Men går det fortfarande att åka den vanliga "safarituren" med bil?

Det går väl knappast att säga att alla höjdrädda klarar av att åka, även fast det inte är så högt. Jag vet många som skulle totalvägra.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-05-17 19:50 #7 av: SwedenZoo

Nej bilturen är borttagen.

Jag vet också en RIKTIGT höjdrädd person, visst var det skitjobbigt för honom först men man märker ju att den är så låg och stabil, den blåser ju inte som den gamla. Då sa han att det var ok men att han helst inte åker igen.

Anmäl
2011-05-17 19:59 #8 av: SaraC

Jag säger inte att det måste innebära en förlust för dem, bara undrar Glad

De höjdrädda jag känner som är så extrema skulle aldrig ens sätta sig i den där, ens för att försöka. Jag vet att den gamla var väldigt skramlig, den tyckte till och med folk som inte vanligtvis är höjdrädda var lite läskig Tyst

Jag skulle nog tycka det var lite läskigt men ändå välja att åka. Är inte höjdrädd på det sättet, men tycker det är otäckt med karuseller som går väldigt högt och långsamt som till exempel pariserhjulet eller karuseller som på det där sättet inte "känns säkra" (säger inte att det inte är säkert men jag skulle hela tiden tänka på vad som skulle hända om det blev något fel).

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-05-17 20:18 #9 av: SwedenZoo

Ja, sån är han också , vågar inte stå på andra steget på en stege. Men efter en lång stunds övertalning gick det, men han hade väldigt ont i händerna efter att suttit och hållt sig hårt i gallret under turen.

Turen är iaf trevlig och om man åker flera gånger så får man verkligen se vad djuren gör olika tider på dagen. Man ser ju också väldigt bra ut när det inte är något glas. Man hör lejonen ryta och sebrornas hovar slå mot marken.

Anmäl
2011-05-17 20:20 #10 av: SaraC

Ja, det låter/ser väldigt lockande ut så på grund av det så hade jag nog låtit den känsla övervinna och åkt!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-05-19 06:26 #11 av: [Nathalie62]

Har aldrig varit där, kanske ska ta en tur nu när man snart är ledig ett tag :-)  tror nog jag hoppar över safari-turen hihi. Är bilturen borttagen bara för att den nya har tillkommit ?

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-05-20 21:03 #12 av: SaraC

#11 Ja, det undrade jag också Glad Står ingenting om det på Kolmårdens hemsida men enligt inlägg #7 så är den det och det stämmer säkert då det inte står något om den längre.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-05-21 20:35 #13 av: [Nathalie62]

#12 Okej !

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-06-05 21:07 #14 av: Lynxx

Ja e inte så förtjust i "Djur i bur" - men...enda sättet att få se en Tiger live - e ju att hälsa på en djurpark :-/

Så lite tigerjakt fick det bli (Kolmården 11-9-2011)

/L

Anmäl
2012-06-05 21:09 #15 av: Lynxx

Inte så svårt att gissa vad den har för förhoppning Tungan ute

De var en pöjk som hade klättrat upp & satt sig på kanten...Förvånad

/L

Anmäl
2012-06-05 21:16 #16 av: Lynxx

Man kan faktiskt se konturerna av mig i speglingen i ögonen...

/L

Anmäl
2012-06-05 21:25 #17 av: Lynxx

Tjocka släkten (Lynx Lynx) satt åxå inlåsta där... :-/

Enda nöjet för dem e väl att göra nya lynxar...Oskyldig

Typ denna.

/L

Anmäl
2012-06-05 23:27 #18 av: MariaG

Vilka fina bilder, Lynxx

/ Maria, värd på Sommar

Anmäl
2012-06-08 07:46 #19 av: Lynxx

Thanx! Glad

/L

Anmäl
2012-06-13 14:17 #20 av: Bamse 08

Kolmården är verkligen ett roligt ställe att vara på!

Delfinshowen är verkligen att rekomendera.

Anmäl
2012-10-08 08:27 #21 av: Jimmy.L

Jag var där nu under sommaren under en heldag hann vi med så gott som hela djurparken.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2012-10-09 20:13 #22 av: SaraC

#21 Åh, vilken fin bild!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-10-09 20:20 #23 av: Jimmy.L

#22 Tack, hannen var lite sur för den lilla ställde sig ivägen när han skulle flytta sig.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2012-10-09 20:21 #24 av: SaraC

#23 Haha ja, det kan man ju faktiskt se på bilden nu när du säger det Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-10-09 20:47 #25 av: Jimmy.L

För mig var det 3e gången jag var där för brorsan var det första gången han besökte djurparken. Och vi har redan planerat in ett besök där till nästa år.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2012-12-22 16:15 #26 av: julatopp7018

Blir ett årskort till Kolmården i sommar.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-07-29 14:34 #27 av: julatopp7018

Kolmården har fått tillökning är deras elefant som födde en liten i natt, ca en månad förtidigt.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-08-01 15:38 #28 av: TjockaBerta

Så skönt att barnen är stora nu så man slipper djurparker mm. Senast åkte äldsta dottern med lillebror när hon var "barnvakt"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.