Traditioner

Midsommar

2009-03-25 10:18 #0 av: SaraC

En gammal och för många kär tradition, som får de flesta att tänka på sill, nubbe, färskpotatis, jordgubbar och såklart majstång, dans, spelmän och folkdräkter.

Midsommar

Foto: Leif Ljungdahl

Begreppet midsommar används oftast när man talar om firandet kring sommarsolståndet. Det har funnits en tradition för detta firande bland folket i tusentals år, det kristna midsommarfirandet kom att krocka med den folkliga traditionen när kyrkan valde att knyta tidpunkten för Johannes döparens dag till tidpunkten för midsommarfirandet. Kyrkan ville att folket skulle fira Johannes döparens dag, men fick inte de resultat man hoppats på.

Den gamla folktron säger att på midsommarnatten ska man akta sig för att bada så att man inte stöter på Näcken. Enligt den gamla folktron finns det även ett sätt att drömma om sin blivande man, ett sätt som i varje fall jag och säkert många andra testat. För att drömma om sin blivande man ska man plocka sju eller nio, det sägs olika, olika sorters blommor helst vid ett vägskäl och därefter ta sig över nio gärdesgårdar och sedan krypa i säng utan att tala med någon.

Gärsgård

Idag firar vi alla midsommar på olika sätt, en del firar inte alls. De flesta förknippar midsommar med sill och nubbe. Exempelvis jag själv, som är från Dalarna, firar främst midsommar med plockning av blommor och tillverkande av kransar till hår och midsommarstång, klädning och resning av midsommarstången, spelmän, folkdräkt och dans runt midsommarstången. Men det blir givetvis jordgubbar, sill, färskpotatis och nubbe här med.

Midsommardagen är en allmän flaggdag och infaller alltid en lördag mellan den 20 till den 26 juni. Midsommarafton, som är dagen före midsommardagen, är ingen allmän flaggdag. Midsommarafton infaller alltså alltid en fredag, mellan den 19 och den 25 juni.

Källa: Wikipedia
Huvudbild ändrad av Cireea 2019-03-05. 
Huvudbild: Public Domain

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-03-31 00:26 #1 av: AnneN

Längtar redan Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-02 20:45 #2 av: Jenna-Gun

Vi äter o dricker gott hemma på vår altan.

Anmäl
2009-06-09 18:15 #3 av: SaraC

putt

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-06-12 18:02 #4 av: Livzson

Great artikel!
Här firas det midsommar med fest och vänner. Flört

Anmäl
2009-06-12 23:44 #5 av: Bjornen

I Dalarna finns bara majstänger som inte har något med månad maja att göra utan kommer av ordet maja som betyder pryda, smycka. Den riktiga midsommardagen eller Dåvedagen (David) infaller den 25 juni.

Anmäl
2009-06-13 18:24 #6 av: grinar

Firar med familj och grannar. Här är det sill och nubbe med färskpotatis till lunch. Eftermiddagen bjuder på grillat. Alla tar med något och sedan delas det med stor glädje. Kvällen avslutas med kaffe och  jordgubbar och ett glas whisky.Skrattande

Anmäl