iFokus

Sol & solskydd

2009-03-24 16:56 #0 av: SaraC

Solen behöver alla, oavsett om man tycker om att vara i den eller inte. De flesta vet att de som vistas mycket i sol måste vara noga med att skydda sig mot solstrålarna, men färre kanske vet att även de som mest befinner sig i skuggan behöver skydda sig.

normal_DSCN9606.jpg

Foto: Emilia Pensar

Vi behöver alla solens ljus, värme och ultravioletta strålar för att överhuvudtaget överleva. De flesta blir även gladare och känner sig friskare och sundare av solens varma strålar. Solens ultravioletta strålning kallas vanligen UV-strålning och det är dem som kan vara skadliga.

UV-strålningen tillgodoser vårt dagsbehov av D-vitamin, men strålarna når oss även om det är molnigt och solen inte skiner. Det finns flera andra positiva effekter av UV-strålarna, det kan till exempel underlätta acne, seborré, psoriasis och eksem. Solljuset gör oss även pigga ocg lyckliga och förebygger depressioner.

Solning

Om man vill bli brun utan att riskera att få hudskador eller utsätta sig för risken att få hudcancer, finns det en del goda råd att följa:

  • Sola långsamt och undvik att bli röd
  • Undvik att vistas i solen när den är som mest intensiv, mellan klockan 11.00 och 15.00
  • Använd luftiga bomullskläder och solhatt som solskydd
  • Använd solskyddsmedel som ett komplement till kläder och smörj tjocka lager.
  • Använd solskyddsmedel med minst faktor 15 när du är utomlands
  • Solglasögon och någonting på huvudet är alltid bra
  • Drick mycket och ta gärna en paus i solandet

indien-34.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

Solskydd

Det bästa skyddet är naturligvis att undvika solen helt, men om man vill vistas i solen är det bästa skyddet kläder. När man solar eller badar är det solskyddsmedel med solskyddsfaktor som gäller. Att använda minst solskyddsfaktor 15 och en vattenfast produkt rekommenderas. Smörj på mycket och ofta, skyddet avtar nämligen hela tiden när man svettas eller badar. Glöm inte att skydda ögonen med ett par ordentliga solglasögon.

Barn och sol

Barns hud är känsligare än vuxnas och man bör därför vara extra noga med att skydda sina barn i solen.

Spädbarn ska inte vara i solen alls. Håll bebisen i skuggan och skydda den med solhatt, kläder och parasoll. Tänk även på att en barnvagn lätt blir varm om sommaren.

Större barn skyddas också bäst med solhatt och luftiga bomullskläder. Det är även bra att tänka på att mellan 11 och 15 på dygnet är solen som starkast och att då låta barnen hålla sig i skuggan eller inomhus. Före klockan 11 och efter klockan 15 kan barnen vara ute som mycket de vill, så länge de är skyddade såklart.

Om barnen har heltäckande kläder och solhatt behövs inget annat solskydd när man är i Sverige, om man inte är ute med båt eller liknande. Utomlands bör man komplettera med solskyddskräm i ansiktet och på andra ställen som inte täcks av kläder.

När du bränt dig

Solsveda är en sorts lindrig brännskada. Huden blir varm, röd och svider och vissa får man även blåsor eller soleksem. Solskador kan på sikt leda till hudcancer och därför är det så viktigt att undvika att bränna sig.

Om man bränt sig kan man kyla huden med kallt vatten eller någon kylande produkt som till exempel after-sun. Hydrokortison kan också hjälpa och vid jobbiga smärtor kan man ta smärtstillande. Om skadorna är allvarliga eller om man behöver råd bör man kontakta vårdcentralen.

Källa: Vårdguiden

Har du eller ditt barn solskador kan du dygnet runt ringa Vårdguiden: 08-320 100

Har du frågor om sol och solning eller letar efter mer information så hittar du massor med artiklar på Vårdguidens hemsida.

Löpsedelsbild: Pixelio.de, Clara J.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-06 13:58 #1 av: LinaK

Denna artikel kan också vara bra för vissa att läsa nu under semestertider, inte för att det kanske är så mycket sol just idag :)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-08-06 18:01 #2 av: LinaK

Glöm inte att använda solskydd nu när ni solar såhär i augustisolen Skrattande

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-08-06 21:17 #3 av: promenixan

Jag håller med dig Lina, jag har blivit röd idag på ena axeln och det känns att jag fått för mycket sol.

Gick genast hem och satte på mig en skjorta istället för linne.

Jag är aldrig speciellt mycket i solen, så jag blir inte mycket brun. Men hellre det än att jag bränner mig.

Klantigt av mig idag att vara i solen, men vi var ett gäng som stod och småprata någon timma i solen och sen var det redan ett faktum.

Anmäl
2009-08-08 23:31 #4 av: moondancer

Jag satsar aldrig på att sola, men visst, ute i solen är man. Jag brukar oftast ignorera solskyddsfaktor, men det är för att min hud inte bränner sig så lätt. Jag blir oftast bara bränd de första dagarna av sommaren (då använder jag faktiskt solskydd, men blir bränd ändå), men efter att jag har bränt mig blir jag inte bränd mer under den sommaren. Ganska skönt faktiskt.

I år har det inte blivit så mycket sol förrän nu, då jag inte har kunnat gå ut. Tur för mig att det verkar bli varmt ett tag till :D

Anmäl
2010-06-01 22:18 #5 av: SaraC

Passar kanske bra att ge denna artikel en putt nu när de första sommarsolsstrålarna ligger över oss.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.