Djur

Husdjur i sommartid

2009-03-25 23:29 #0 av: SaraC

Vet du hur varmt det blir i din bil även om den står i skuggan? Vad gör du om ditt husdjur blir biten av en orm eller får en fästing?

Otto född 8 juni 01.jpg

Bilen - dödsfällan

I takt med att värmen stiger blir bilen en dödsfälla. När det är +18 grader och skugga ute en sommarförmiddag är temperaturen i bilen redan +38 grader! Det spelar alltså inte någon roll om man ställer bilen i skuggan och att veva ned rutorna gör inte saken mycket bättre. Inte ens med till exempel en kombi där man kan öppna bagageluckan klarar sig djuret när det är varmt ute.

Om du upptäcker ett djur i en varm bil kan du SMS:a bilens registreringsnummer till nummer: 71456. Då får du uppgifter om bilägaren, som till exempel namn och telefonnummer, direkt till din mobil. Om inte detta alternativ är möjligt kan du ringa polisen. I akuta situationer är det tillåtet att till exempel krossa en ruta för att få ut djuret.

Biltemp.

Lämna ditt husdjur hemma istället för att låta det sitta i bilen och vänta!

Om du ska ut och resa i bil är det bättre att låta djuret bo hos någon annan eller lämna det på ett pensionat. Vill du absolut ta med djuret så se till att resa på kvällen, natten eller på morgonen när det är svalare ute. Stanna ofta och lufta djuret. Se till att djuret har ständig tillgång till vatten. Om du har en hund som gillar att bada kan det vara en bra idé att stanna vid till exempel en sjö där det är tillåtet för djur att bada.

Sol och värme

Se till att ditt husdjur har ständig tillgång till friskt vatten. Men tänk på att till exempel en hund som motionerat hårt inte ska få kallt vatten direkt efter träningstillfället. Låt djuren leka med isbitar eller gör egna isglassar genom att lägga något gott i till exempel en plastmugg som du fyller med vatten och ställer i frysen ett tag.

Inomhus bör du se till att djuret har tillgång till svala platser, det blir väldigt varmt även inomhus om sommaren. Utomhus ser du till att djuret har tillgång till ordentlig skugga och givetvis vatten. En varm hund kanske uppskattar en barnpool eller något liknande att leka i, en dusch under trädgårdslangen eller varför inte en stunds bus på en hundbadplats.

Tänk på att inte motionera din hund under den tiden på dygnet det är som varmast, mellan 11-15. Hårdare träning som till exempel cykling ska ske tidigt på morgonen eller senare på kvällen varma sommardagar.

Nakna husdjur brukar behöva smörjas in med solskyddsfaktor och eventuellt skyddas med till exempel ett täcke.

Bad och båt

Tänk på att det oftast är förbjudet för husdjur att bada på allmänna badplatser, kontrollera vart det är tillåtet.

Om du ska ta med ditt husdjur på en båtfärd så tänk på att vänja djuret långsamt och se till att det inte blir rädd. Alla ombord bör använda flytväst - även ditt djur!

Småkryp och ormar

Insektsbett eller getingstick är oftast ofarliga. Om djuret fått många bett eller har dåligt allmäntillstånd bör du kontakta veterinär. Ett stick i mun eller tunga kan också vara farligt.

Vid ormbett ska djuret hållas stilla. Om det är möjligt så bär djuret eller försök få en transport så nära som möjligt. Kontakta sedan veterinär. Det finns kortison att få utskrivet av veterinär, det är inte klart hur bra kortisonet egentligen är men det kan vara en bra investering om man vistas mycket i områden där det är långt till veterinär.

Om dina djur vistas i trakter där det finns mycket fästingar och/eller där det finns hög smittorisk för TBE och borrelia, bör du skydda ditt djur med något fästingpreparat. Rådgör med din veterinär först, Expot är till exempel livsfarligt för katter.

Om ditt husdjur vistats ute bör du gå igenom ditt husdjurs päls efter fästingar. Fästingar bör avlägsnas så snart som möjligt.

När du ska plocka bort en fästing bör du använda dig av en pincett eller en fästingplockare. Ta tag om fästingens mundelar, så nära huden som möjligt och dra försiktigt rakt ut. Tvätta sedan rent med tvål och vatten eller desinfektionsvätska.

Det finns en del råd om att man till exempel ska ha på smör på fästingen för att det ska gå lättare att få ut dem, observera att dessa är felaktiga. Du ska inte smörja på någonting och helst undvika att klämma på fästingen, eftersom det underlättar att smittämnen överförs.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-03-31 00:20 #1 av: AnneN

Mycket bra och viktig artikel för alla som har djur

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-02 21:14 #2 av: Adina

Bra artikel!

Anmäl
2009-04-02 22:39 #3 av: gullenos

Bra artikel! Jag tycker så synd om hundarna man ser i bilarna på sommaren. Man måste åtminstone stå i skuggan och ha rutan nervevad om man måste lämna hunden (;

Anmäl
2009-04-03 00:17 #4 av: Sweelin

Jätte bra artikel!

Många tar tyvärr förgivet att de kan lämna sin hund i bilen (skugga) eftersom det ändå inte kommer någon sol på bilen liksom...

Det har varit många olycksfall!

Anmäl
2009-04-03 09:31 #5 av: monicany

Suverän artikel! man ska nog försöka att undvika att lämna hunden i bilen de blir snapt en bastu även om man har fönstren ner vevade ( ingen direkt cirkulation).

Anmäl
2009-04-03 10:17 #6 av: MagganS-B

Mycket bra artikel!

Anmäl
2009-04-03 11:42 #7 av: Royalz

Superbra artikel! (Y)

Anmäl
2009-04-03 13:08 #8 av: kerstinjo

Det här är något som aldrig kan upprepas för mycket. Jag har t.o.m. varit på utställningar där de hotat att slå sönder rutor för att hundar varit instängda i en kokhet bil.

Efter att vår "Bosse" blev ormbiten och var nära att stryka med så ser vi till att alltid ha kortison utskrivet.

Jättevarma dagar i stan så kan man göra så här; Skrattande (I alla fall om man har en labbe!!!)

Anmäl
2009-04-05 15:48 #9 av: SaraC

Javisst, inte ens i skuggan eller med nedvevade rutor går djuret säkert i bilen!

#8 Så härligt ut Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-04-06 09:34 #10 av: monicany

Vi har enstalerat en extra fläkt i bilen till vår hund som man sätter på under transport för att det inte ska bli för varmt. Hon lämnas aldrig i bilen om vi parkerar elle stannar.

Anmäl
2009-04-07 22:19 #11 av: Abico

Bra artikel! :)
Marsvinen här hemma tillbringar större delen av sommaren på gräsmattan i svalkande skugga. Är dom inomhus varma dagar är det frysklampar inlindade i handdukar som gäller, det finns inget bättre än att vila varma tassar på dessa ^^

Hanna 

Anmäl
2009-04-07 22:33 #12 av: Mysan59

Jättebra artikel!

Anmäl
2009-04-08 02:02 #13 av: Ebba-A

Sommar och djur är en jättebra kombination!

Våra hundar har tillgång till våran inhägnade baksida nästan hela dagarna, där kan de ligga och sola hela dagarna. Det älskar de.

Men dom får inte följa med till sommarlandet, först och främst ppå grund av att dom är bilrädda och spyr ner allt. Sen känsn det skönt att kunna va en vecka eller två utan att känna att man måste anpassa allt efter hundarna. Då bor dom hos min mormor, morfar deras hundar.

Hamstrarna brukar få vara ute kortre stunder och springa frunt på gräsmattan under uppsikt, det får dom att må jättebra har jag märkt.

Det enda som fattas här är en kanin att gå ut i sele med på stora gräsmattan, det känns att det fattas nu i vårtider. Men kanske till sommarn :)

 

På bilden är min älskade Rexa ute i gräset sommaren -08. Hon älskade det! Blev pigg och fick en gnistra i ögonen. Önskade att hon kunde få uppleva en sommar till och få vara ute i gräset, men innerst inne visste jag att hon inte skulle orka.
27/3 2009 (dagen efter hennes 2:a födelsedag) somnade hon in.

Men mina två andra sötnötar ska få uppleva första sommaren i år :D

Anmäl
2009-05-02 14:55 #14 av: Siggebus

Vi har hund och häst och båda dessa behöver lite extra omsorg på sommaren. Glad

Hunden lämnas givetvis ALDRIG i bilen  - faktiskt inte ens om bilen står i skuggan. Det blir ändå väldigt varmt och solen kan flytta på sig snabbare än man tror.

Vi har trädgård som vovven gärna är ute i på sommaren och när det är som värst värme så duchar jag faktiskt honom ibland med trädgårdsslangen vilket han inte är sååååå förtjust i egentligen. Glad

Hästen slipper ridturer mitt på dagen när det är som varmast utan det sker tidiga morgnar eller sent på kvällen vilket ryttaren också gillar. Glad

Insekterna, speciellt de stora och äckliga bromsarna som biter hästarna HÅRT är en riktig plåga vissa perioder och när det är som värst sprayar vi hästen med någon bra insektsspray. De har dessutom tillgång till ett stort skjul de kan gå in i mitt på dagen och dit in i skuggan följer inte insekterna med.

 

Anmäl
2009-05-04 02:52 #15 av: Liss

#8 Inte bara labbe, om man är en Ecko är de jätte kul med badkar också ;)

Anmäl
2009-05-04 18:51 #16 av: Gluskap

#15
Haha då är min Nadja också en Ecko!

Anmäl
2009-05-05 02:17 #17 av: Liss

#16 Haha, ja där ser man. Finns några Ecko ändå :P
Och de roliga är att badkar är skitkul, med vatten i.. men kommer de vatten ur slangen/duschen är de dödsäckligt! Skrattande

Anmäl
2009-05-05 09:36 #18 av: Tatsja

Detta med att åka och handla och ha hunden med si i bilen, gillar jag inte. Antingen går du ut med vovven innan, eller efter handlingen. Men lämna hunden hemma. Om du inte kan det, så låt någon alltid vara med hunden och låt dem gå ut istället.

Jag blir nästan vanisinnig på dem som har med sig hunden. Anser det är oansvarit.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.