Festival

Roskilde Festival 2009

2009-03-29 20:26 #0 av: Alexej

Roskildefestivalen i Danmark är den största och äldsta nordiska festivalen, den har funnits sedan 1971. Med cirka 100 000 besökare årligen så är givetvis området gigantiskt. Bara campingplatsen är på 80 hektar.

Roskilde ligger ca 40 km utanför Köpenhamn och festivalen är en non profit festival som donerar vinsten till välgörande ändamål.

Roskilde Festivalen 2009 pågår från torsdag 2 juli, kl 17.00 tills söndag 5 juli.

800px-Koncert-orange-05.jpg

Festivalen hölls första gången 1971 under namnet Sound festival och arrangerades av elevrådsordföranden vid gymnasiet Katedralskolan tillsammans med bokningsagenten Carl Fischer. Festivalen pågick i två dagar på Dyrskuepladsen och fokus låg på jazz, blues och folkmusik. Den var Danmarks första större musikfestival, men trots publisuccé gick festivalen med förlust. 1973 togs festivalen över av "the Roskilde Foundation", som sedan dess har skött festivalen som en ideell organisation för utvecklandet och stöttandet av musik, kultur och humanism.

Numera finns det ett flertal scener. Den orange scenen köptes av The Rolling Stones som använt den under en Europa-turné. Scenen användes första gången 1978 då bland andra Bob Marley uppträdde på den.

År 2000 klämdes nio personer ihjäl och ett trettiotal personer skadades under en konsert med Pearl Jam.

pixelquelle-bnderDSCF1739.jpg

Numera pågår festivalen i fyra dygn och musikinriktningen är främst rock, elektronisk dansmusik och hiphop, och festivalen lockar besökare från Skandinavien och resten av Europa. Under 2000-talet har festivalen årligen ungefär 170 band, 3000 artister, 70000 betalande gäster, 25000 volontärer och 4000 mediarepresentanter på ett område stort som 25 fotbollsplaner. 25 personer jobbar heltid året runt med att arrangera festivalen. En av dessa är Rikke Öxner som varit festivalens musikchef i över 20 år.

Roskildefestivalen är uppdelad i två områden: festivalområdet där de flesta banden spelar och många stånd finns, och campingområdet, där majoriteten av deltagarna bor. Campingområdet är enormt, mycket större än festivalområdet, och är uppdelat, dels i en öst- och en västsida, dels i olika bokstäver. Det finns alla möjliga aktiviteter på festivalen, bland annat har du skateboardrampen där det alltid händer saker, eller gå till sjön och ta sig ett dopp eller kanske kolla en bra rulle inne i biotältet.
För de mer sportiga, finns street basket, volleyboll frisbee, fotboll, klättring eller bara vara åskådare till dessa aktiviteter och deras deltagare eller varför inte delta i deras nakenrace!

Feier_im_Sonnenuntergang.jpg

Man hittar konst i alla dess former överallt på festivalen - graffitiväggarna, dans, konstverk, teater m.m.

Varje år bokas det en bra bit över 150 band, från mindre kända band till några av världens största band. Till exempel har Metallica, Iron Maiden, Red Hot Chili Peppers, Björk, Foo Fighters, The Who m.fl. spelat på Roskilde på senare år.
Förutom all musik finns det ett imponerande utbud av mat från alla världens hörn, det finns ingen anledning att gå hungrig under festivalen, man har matställen överallt med allt från falafel, fish´n chips, kebab, china box, hamburgare, pasta, tomatsoppa, lasagne, pannkakor, bakad potatis, toast, pizza, chorizo, chili corn carne, sandwich, sallad och mycket mera. Är bara att välja och vraka och sätta sig på gräset eller på en bänk och njuta av en god måltid.

800px-Roskilde-festival_green_tent.jpg

Ett urval av artister/grupper till Roskilde Festival 2009:

Oasis
Coldplay
Kanye West
Nine Inch Nails
Madness
Slipknot
Cancer Bats
Pet Shop Boys
Amon Amarth
Darkene
Deichkind
Dungen
Get Well Soon
The Soft Pack
Marnie Stern
Baddies
Down
Satyricon
Skambankt
Klovner i Kamp
Katzenjammer
Yoga Fire
Amadou & Mariam
La Coka Nostra
Håkan Hellström
Fever Ray
Fleet Foxes
The Mars Volta
Den Sorte Skole
Volbeat
Röyksopp
Friendly Fires
Frightened Rabbit
Black Dice
The Chap
The Dodos
Fucked Up
Steinski
Lily Allen
Tony Allen
Lil Wayne
Social Distortion
Eagles Of Death Metal
Oh No Ono
Peter Sommer
M. Ward
Mikael Simpson & Solvstorm

Biljettpris:
2600 kronor vilket inkluderar camping och parkering. (Campingen öppnar den 28 juni kl 08.00)

Läs mer: www.roskilde-festival.dk
Boka biljett: Ticnet.se
Boka resan: Festivalbussen.com

 

Bilder: Wikipedia och Pixelio.de

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-04-02 19:57 #1 av: Royalz

Åh vill så gärna dit! Men kostar aldeles för mycket :(

Anmäl
2009-04-03 13:27 #2 av: kerstinjo

Jag var på den första Roskildefestivalen 1971 och några sommrar därefter. En härlig tid.

Jösses 38 år sedan!! Så av förklarliga skäl ska jag inte dit.Skrattande

Anmäl
2009-04-03 14:19 #3 av: SaraC

#2 Haha Tungan ute Varför inte egentligen? Min morbror med fru har varit både som unga och nu när de är 40+ Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-04-03 17:26 #4 av: Alexej

Det blir gratisentré för alla över 60! Skrattande

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-04-04 00:16 #5 av: kerstinjo

#4 Tungan uteÄr inte 60!!

Anmäl
2009-04-04 12:16 #6 av: Alexej

Men jag, om 11 år. Tungan ute Och då blir det party!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl