Annons:
Etiketttraditioner
Läst 6324 ggr
SaraC
2009-04-18 18:01

Valborg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Visste du att firandet kring Valborgsmässoafton härstammar från vikingatidens vårfester, men att namnet Valborg kommer från ett helgon som levde på 700-talet?

eld.jpg

Foto: Carl Hult

Valborgsmässoafton

År 710 föddes en flicka vid namn Valborg någonstans i norra Europa. En legend säger att hon var dotter till den engelska kungen Richard och att det var i England hon föddes. Hon sägs ha rest till Tyskland och grundat ett katolskt kloster och sedan beslutat sig för att bli nunna. Valborg blev helgonförklarad och dyrkades som befordrare av markens fruktbarhet och hennes namn kopplas samman med de hedniska vårsederna kring första maj. Högst troligen har inte Valborg någonting alls att göra med vårt hedniska vårfirande, men dagarna kom att smälta samman och vårfesterna kom att kallas valborgsmässoafton och Valborg blev en högtid.

Seden att tända brasor på Valborgsmässoafton härstammar troligen V%C3%A5rbrasa.jpgfrån 1800-talet, då man tände eldar för att skrämma bort rovdjuren när man släppte ut boskapen på bete. Vårsångerna vi sjunger härstammar från ungefär samma tid och fick sin spridning genom studenternas vårfirande. Än idag tänds det varje år många majbrasor runt om i landet på Valborgsmässoafton.

                                                                                                      Foto: Leif Ljungdahl

Första maj

Första maj är den enda icke kyrkliga helgdag vi har i Sverige. Den instiftades 1938, men har firats som högtidsdag av arbetarna sedan 1890. Dagen firas främst med olika demonstrationer och politiska tal.

vaxter-27.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

Majblommorna säljs under två veckor, främst av skolbarn. Majblomman infördes 1907 och pengarna som samlas in går till sjuka och handikappade barn.

Källa: http://hem.passagen.se/lerolj/Valborg.htm

Löpsedelsbild: www.fotoakuten.se

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Bjornen
2009-04-21 11:45
#1

Valborgsmäss har "firats" under lång tid som förberedelse för betessläppning, Efter gamla tidräkningen var valborg den 12 maj. Före betessläppningen eldade man och förde ett förskräckligt oljud för att skrämma onda makter och vilda djur bort från hemskogen. Med säkerhet är traditionerna belagda sedan 1600-talet, men är troligen mycket äldre och kanske äldre än Valborg.  På Västkusten (påskeldar) är det ofta istället påsken som är skrämselhelgen. 

Tyvärr är inte första maj den enda icke kyrkliga helgdagen. Numera är ju också tyvärr Svenska flaggans dag helgdag. Den kommer aldrig att bli någon nationaldag hur mycket man än försöker.

Upp till toppen
Annons: