Sommar

Sol, vind och vatten

2009-03-28 13:05 #0 av: Alexej

Vem känner inte till låten? Sol, vind och vatten är en naturromantisk ballad med text av Kenneth Gärdestad och musik av Ted Gärdestad. Ted Gärdestad framförde den på albumet Ted 1973. Av vers 2 framgår Jesus födelse som tema, men sången är i Sverige starkt förknippad med sommar och inte jul. Många brukar inte tolka "dig" som gud, utan en människa man tycker om, som det brukar vara i sånger.

Susanne Benfer

Foto: S. Benfer, Pixelio.de

Sol, vind och vatten

Ännu spelar syrsor till vindarnas sus

Ännu rullar kulorna på skolgårdens grus

Å än strålar solen på brunbrända ben

Ännu ruvar fåglarna fast timmen är sen

Det finns tid till försoning innan dagen är förbi

För jag tror jag tror på friheten jag lever i

Å är det inte verklighet så drömmer jag

Sol vind och vatten är det bästa som jag vet

Men det är på dig jag tänker i hemlighet

Sol vind och vatten höga berg och djupa hav

Det är mina drömmar vävda av

Jag vill veta vägen till herdarnas hus

Jag behöver omges av en ledstjärnas ljus

Det skymmer vid sion och natten blir sval

Men än doftar blommorna i skuggornas dal

Det finns tid till försoning innan natten slagit ut

För jag tror jag tror att livet får ett lyckligt slut

Å är det inte verklighet så drömmer jag

Sol vind och vatten är det bästa som jag vet

Men det är på dig jag tänker i hemlighet

sol vind och vatten höga berg och djupa hav

Det är mina drömmar vävda av

(1973 - Sol, vind och vatten)

Sandra Hess

Foto: S. Hess, Pixelio.de

Ted Gärdestad (18 februari 1956-22 juni 1997) komponerade sin första låt som sexåring, Sollentunavalsen. Gärdestad slog igenom som artist som femtonåring och hade sin glansperiod på 1970-talet. Han skrev själv musiken till sina låtar, oftast med engelsk text som sedan brodern Kenneth Gärdestad översatte till svenska.

Han gjorde ofta en optimistisk och trallvänlig pop, vilket medförde att han under 1970-talets proggvåg kom att betraktas som en kommersiell snarare än seriös artist. Några av Ted Gärdestads mest kända låtar är Jag vill ha en egen måne, Sol, vind och vatten och För kärlekens skull. Han vann den svenska Melodifestivalen 1979 med Satellit. Året därpå deltog han tillsammans med sin dåvarande sambo Annica Boller i Melodifestivalen med låten Låt solen värma dig och kom på femte plats.

Han arbetade tillsammans med Michael B. Tretow i studioprojektet Caramba som gav ut en skiva 1980. Samma år kom han i kontakt med den religiöse ledaren Osho, Bhagwan Shree Rajneesh, vilket så småningom ledde till att han gick in i Bhagwans sekt och tog avstånd från sitt tidigare liv. Han kallade sig Swami Sangit Upasani, gick som alla Bhagwan-lärjungar klädd enbart i rött och gjorde många resor till rörelsens högkvarter i Oregon där han bl.a. var diskjockey. 1986 flyttade han tillbaka till Sollentuna.

Claudia Hautumm

Foto: C.Hautumm, Pixelio.de

Det sista decenniet av Gärdestads liv präglades av psykisk ohälsa. Brodern Kenneth Gärdestad har senare berättat att Ted Gärdestad hörde röster och troligen led av schizofreni.

Gärdestad återupptog 1994 sin musikkarriär och gav ut albumet Äntligen på väg, som var hans första sedan 1981 och även blev hans sista. Han begick självmord, 41 år gammal, genom att kasta sig framför ett tåg vid Häggviks station i Sollentuna den 22 juni 1997. Han är begravd på Silverdals griftegård i Sollentuna. Flera samlingsskivor har givits ut postumt.

Han gifte sig 1976 med Lotta Ramel, men detta äktenskap blev kort. I ett förhållande med Ann Zacharias fick han två barn.

Gärdestad var även en mycket lovande tennisspelare och var som fjortonåring sverigetvåa efter Björn Borg.

Text: Wikipedia.org

Löpsedelsbild: Fotoakuten

 

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-03-29 00:25 #1 av: Alexej

Sol, vind och vatten är det bästa som jag vet...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-03-29 14:44 #2 av: anebit

Tack Alex för den fina videon. Älskar också Ted och hans visor.

Så synd att han måste dö i förtid.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.