Matförgiftning!
Symptomen på en matförgiftning är diarréer, ont i magen och kräkningar. Den vanligaste orsaken till matförgiftning är mikroorganismer. Bakterier och virus står tillsammans för cirka 65 % av alla matförgiftningsfall. Livsmedelsverket beräknar att en halv miljon svenskar drabbas av matförgiftning av mat som de ätit här i landet. Hälften har blivit sjuka efter restaurangbesök och den andra hälften har blivit smittade i det egna hushållet.
Bild: Thomas
Sommaren och matförgiftning?
Det finns två olika former:
• Infektion
- inflammation i tarmväggen
- Inkubationstid: några dygn
• Förgiftning
- bakterier bildar gift
- Inkubationstid: några timmar
- Varaktighet: ca ett dygn
100 matförgiftningsutbrott blir rapporterade/år av 1 000 - 3 000 personer. Men förmodligen drabbas 350 000- 500 000 personer/år.
foto: S. Hofschlaeger
Så här undviker du att bli matförgiftad:
• Transportera hem kylvaror från affären så snabbt som möjligt
• Tvätta händerna
• Skölj frukt & grönsaker noga
• Ha olika skärbrädor för kött, bröd & grönsaker
• Blanda inte råvaror & lagad mat
• Värm maten ordentligt innan du äter den
• Transportera hem kylvaror från affären så snabbt som möjligt
• Tvätta händerna
• Skölj frukt & grönsaker noga
• Ha olika skärbrädor för kött, bröd & grönsaker
• Blanda inte råvaror & lagad mat
• Värm maten ordentligt innan du äter den
• Kolla märkningen på kylvaror
• Släng mat som luktar illa
• Släng/tvätta sura disktrasor & -borstar
• Ät inte mögliga livsmedel
Djurkontakt
• Tvätta händerna efter djurkontakt
• Ha inte picknick mitt o ko- eller fårhagen
Löpsedelbild: Pixelio.de, W. Kugler
Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Denna artikel kan vara bra att ha
_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!