Djur

Humlor

2009-04-17 10:38 #0 av: botakt

På sommaren vill gärna humlorna, eller bombus som de heter på latin, komma fram och sitta på diverse blommor.

I Sverige finns det 39 humlearter, 9 av dem är så kallade frukthumlor eller snylthumlor. De vanligaste arterna i Sverige är: Jordhumla, hushumla, ljunghumla, ängshumla, åkerhumla och trädgårdshumla.  Några av arterna är rödlistade, alltså nästan helt borta. Humlor är sociala bin som har precis som alla andra bin drottning, hane och arbetare.  Det är bara snylthumlorna som saknar arbetare.  Honorna har en gadd på baken som bildats av det omvandlande äggläggningsröret. Humlor bränns när den är upprörd eller arg.

Utveckling

De sociala humlornas samhällen är ettåriga. Humor lägger oftast sina ägg i ett övergivet mus- eller sorkbo. De lägger in mossa och gräs som ett bo och däri lägger de en vaxkaka, i den lägger de sina ägg, med nektarblandat pollen som mat till larverna. Den första generationen humlor blir arbetare (icke befruktningsdugliga honor) som tar hand om äggen eller larverna. På sensommaren föds hanar och nya drottningar. Hanarna samlar inte nektar och om de gör det så är det till sig själva. De brukar oftast flyga runt på patrullrundor som är bestämda innan. Då avger de feromoner för att locka till sig honor.

Vanor

Humlan har en längre tunga än storleken på ett honungsbi. Det kan man se när det sitter humlor på en blomma. Det är som en snabel som de rullar upp när de ska flyga vidare. Vissa arter kryper in i blomman eller så biter de hål på den för att få tag på nektar. Även lågsockerhaltiga blommor kan de med ta nektar ifrån. Humlan är norra halvklotets  viktigaste pollenerare. De brukar pollinera klövervallar.

Temperatur

Det man inte kan tro om humlor är att de är varmblodiga. En humla som är aktiv har en kroppstemperatur på 30-35 grader. För att humlan ska kunna flyga krävs det att bröstpartiet måste vara över 30 grader varmt. Om en humla är nerkyld så tar den tid på sig att bli så pass varm så den kan flyga. Om man nu skulle råka störa en sovande humla så spänner de vingmusklerna för att bli uppvärmd snabbare, då kan det brusa från dem.

Källa: www.wikipedia.se

   Humlan -

Foto: Leif Ljungdahl

Anmäl
2009-04-21 16:20 #1 av: AnneN

Denna artikel har lärt mig mycket nytt om humlor Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-22 19:04 #2 av: SaraC

#1 Jag med!

Men jag är fortfarande rädd för humlor Skäms

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-05-02 13:51 #3 av: Theon

Intressant artikel!!! :)

Anmäl
2009-05-07 19:23 #4 av: Repoort

Verkar vara extre mycket humlor i år, och stora är dom också.

Anmäl
2009-05-08 09:21 #5 av: Royalz

Humlor är fina tycker jag :) Ser så luddiga ut!

Anmäl
2009-05-08 10:54 #6 av: botakt

Tack för att ni tycker det är en bra artikel Skrattande 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.