Fritid

Kubb

2009-06-11 14:46 #0 av: SaraC

Kubb är ett sällskapsspel som blivit riktigt populärt att spela under sommaren på senare år. Kan du reglerna?

Spelets härstamning

Vissa hävdar att spelet har anor så långt tillbaka som till vikingatiden och att det ursprunligen härstammar från Gotland. På andra håll menar man att spelet kommer från Skottland. Kubb har likheter med andra kägelspel och kan gemensamt med dessa ha medeltida härstamning.

De vanligaste spelpjäserna

1 kung - Alltid högre och oftast tjockare än de andra pjäserna.

10 kubbar - Alla i samma storlek. Varje lag blir tilldelat 5 stycken var vid spelets start.

6 kastpinnar - Oftast runda eller fyrkantiga.

Kubbspel finns att köpa nästan överallt. Till exempel på sport- och fritidsaffärer eller närmaste ICA.

Så går spelet till:

Spelas i två lag eller med två spelare. Standardmått för spelplanen är 5x8 m, men man kan själv utöka eller minska avståndet så det passar. Underlaget bör vara så plant som möjligt. Spelplanen är en rektangel där lagen har varsin kortsida. De 10 kubbarna placeras i en rak linje på lagens kortsidor, fem på vardera sida. Kungen placeras i mitten. Man kan använda hörnpinnar, snören och dylikt för att markera och mäta planen, men det är inte nödvändigt - att stega upp planen går utmärkt.

Man brukar spela om vem som får starta spelet genom att en spelare ur varje lag får en kastpinne att kasta mot kungen, den som kommer närmast utan att fälla kungen får starta spelet.

Det startande laget (härefter kallat Lag 1) ska nu med hjälp av kastpinnarna försöka fälla ner motståndarlagets (härefter kallat Lag 2) kubbar. Det brukar endast vara tillåtet att använda sig av underhandskast med kastpinnen i kroppens längdriktning. Om Lag 1 lyckas fälla några av Lag 2:s kubbar ska Lag 2 ta dessa och kasta över på Lag 1:s planhalva. Målet för Lag 2 är att försöka få kubbarna så nära sin egen planhalva som möjligt, eftersom de nu måste försöka kasta ned dessa kubbar. Om Lag 2 inte lyckas fälla dessa kubbar får Lag 1 stå vid dem och kasta när det återigen blir deras tur. Och virce versa.

Om man vill snabba på spelet kan man ändra reglerna till att alla fällda kubbar tas ur spelet direkt.

När ett lag har fällt alla kubbar på motståndarlagets sida är det dags att försöka fälla kungen. Kast mot kungen sker alltid från den ursprungliga linjen för laget. En del har som regel att när man kastar mot kungen så ska man göra detta genom att stå bakåtvänd med benen brett isär och kasta mellan benen på sig själv. Många går även efter regeln att man aldrig får kasta mot kungen i en och samma omgång, det vill säga att fäller man alla motståndarlagets kubbar i en omgång får man vänta med kast på kungen tills nästa egen kastomgång.

Om ett lag fäller kungen medan det fortfarande finns kubbar kvar på motståndarlagets sida är spelet förlorat.

Officiella regler finner du här!

Källa: Wikipedia

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-06-11 15:41 #1 av: AnneN

Oh, jag älskar att spela kubb (även om jag sällan lyckas slå ner nån av kubbarna) Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-06-11 15:47 #2 av: [Vargnatt]

Kubb är jätteroligt Skrattande Spelades ofta när jag bodde hos pappa, flera kvällar i veckan var det kubb ute på gården :)

Anmäl
2009-06-11 22:38 #3 av: Akerberg

Bra att få reglerna förklarade =D När vi ska spela här är det alltid diskussion om hur man gör =P

Anmäl
2009-06-12 18:01 #4 av: Livzson

Om jag inte hade varit en sådan dålig förlorare och kastare hade jag förmodligen spelat mer kubb än vad jag gör. :P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.