5 smaskiga recept med jorgubbar
Ett av våra mest älskade sommarbär är förmodligen jordgubben. Ofast kör man kanske på det gamla klassiska, ”jordgubbar & vaniljglass” eller ”jordgubbstårta”. Men varför inte testa något annat på midsommarfesten?
Limejordgubbar med vanilj
Ingredienser
4 port
1 liter jordgubbar
1/2 dl honung
1 tsk rivet limeskal
Sås:
2 dl Arla Köket ekologisk gräddfil
2 tsk vaniljsocker
2 tsk florsocker
Gör så här
Skiva jordgubbarna. Blanda honung och limeskal. Häll limehonungen över jordgubbarna. Blanda gräddl, vaniljsocker och florsocker. Servera limejordgubbarna med såsen.
Bild: Fotoakuten
Flädermousse med jordgubbar
Ingredienser
4 port
2 gelatinblad
2 dl Arla Ko® vispgrädde
1 ägg
1 dl konc fläderblomsaft
1 liter jordgubbar
2 msk flytande honung
Gör så här
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa grädden hårt. Dela ägget och rör ner gulan i grädden. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och smält dem i saften. Rör ner det i en tunn stråle i smeten. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner. Låt moussen stelna i kyl 2-3 timmar. Rensa och dela jordgubbarna. Ringla över honungen och rör om. Servera jordgubbarna med moussen.
Smal limepannacotta med jordgubbar
Ingredienser
6 port
3 gelatinblad
5 dl Kelda lagalätt
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet limeskal
6 dl jordgubbar
2 msk flytande honung
rivet skal och pressad saft av 1 lime
Gör så här
Låt gelatinet ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp gräddmjölk och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinet ur vattnet och lägg ner det i gräddmjölken. Rör i vaniljsocker och limeskal. Låt gräddmjölken svalna något. Fördela den i 6 små glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Skiva jordgubbarna. Blanda dem med honung, limeskal och -saft. Lägg jordgubbarna på pannacottan.
Bild: Fotoakuten
Jordgubbsdessert på italienska
Ingredienser
4 port
1/2 liter färska jordgubbar
1 1/2 dl Kesella
1 dl mild yoghurt
2 msk florsocker
4 avlånga italienska kex, t ex savoiardi eller biscotti
1 msk apelsinjuice
1/2 tsk kanel
Gör så här
Skär alla utom 4 jordgubbar i små bitar. Blanda Kesella, yoghurt, jordgubbsbitar och florsocker. Dela kexen i bitar och droppa över juice. Varva smeten och kexen i 4 små glas. Pudra över lite kanel och garnera med de hela jordgubbarna.
Jordgubbsmarängpaj med lime
Ingredienser
8 port
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör
1 msk vatten
Fyllning:
1/2 liter jordgubbar
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
rivet skal av 1 lime
Gör så här
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 15 min. Skiva jordgubbarna och blanda med socker och potatismjöl. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i sockret och rör i limeskalet. Lägg jordgubbarna i pajskalet och klicka över marängen. Höj ugnens värme till 225 grader och grädda pajen tills marängen fått färg, 5-8 min. Låt den kallna. Servera med vispad grädde.
Bild: Fotoakuten
KÄLLA: www.arla.se
Vill du se bilder på recepten? Gå in på arlas hemsida och sök efter det receptet du vill se bild på.
Huvudbild: Public Domain
// Lina - Värd på Bichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se
Ser jättebra ut
Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar
Verkar smarrig, tack för recepten!
Verkar gott! :)
Ja den smala limepannacottan är riktigt god, den har jag gjort :) Och marängpajen också. Riktigt god den med!
// Lina - Värd på Bichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se