Annons:
Etiketttraditioner
Läst 15666 ggr
SaraC
6/11/09, 12:51 PM

Studenten

När vi talar om " att ta studenten" idag, syftar vi oftast på gymnasieskolans avslutning.Idag firas studenten över i stort sett hela landet, men firandet kan se lite olika ut.

När vi talar om " att ta studenten" idag, syftar vi oftast på gymnasieskolans avslutning. Begreppet härstammar från den tid då gymnasieutbildningen avslutades med studentexamen. 1968 avskaffades studentexamen, förutom vi Komvux. Under 1980-talet och främst under 1990-talet, började studentfirandet komma tillbaka igen.

Studentexamen innebar fest för dem som blivit godkända. Pojkarna bar oftast sin studentmössa den närmaste månaden tills de ryckte in i lumpen och även till vardags bars den av studenter vid akademiska lärosäten.

Idag firas studenten över i stort sett hela landet, men firandet kan se lite olika ut. På vissa håll startar det redan i april, ofta på valborgsmässoafton, med mösspåtagning. Det förekommer även baler och finare middagar på en del håll. Många skolor har en sammankomst för studenterna i aulan eller i kyrkan, där det bjuds på diverse underhållning och stipendieutdelningar. Gemensamt för de flesta brukar vara att själva avslutningsdagen är i början av juni.

Champagne

Foto: www.fotoakuten.se

Dagen startar oftast med studentfrukost, som traditionellt innebär champagne och jordgubbar, och fortsätter sedan med utmarsch, kallat utspring, från skolan. Studenterna sjunger Studentsången och på skolgården tas de emot av familj, släkt och vänner som överöser studenterna med skyltar, blommor, små flaskor och dylikt. Därefter brukar studenterna fara iväg klassvis på egendekorerade lastbils- eller traktorflak, i finare bilar eller liknande. Färden brukar gå igenom staden och studenterna tjoar och sjunger glatt när de passerar genom folkmassorna.

Studentexamen

Foto: Leif Ljungdahl

Senare på dagen brukar de flesta studenter ha en sammankomst för familj, släkt och vänner. Och vidare mot kvällen brukar studenterna samlas, ofta klassvis, och fira. På många håll slutar kvällen inne i staden där alla områdets studenter samlas.

Källa: Wikipedia

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
SaraC
6/11/09, 12:59 PM
#1

Berätta gärna om din student!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

AnneN
6/11/09, 2:35 PM
#2

Jätte bra artikel Glad

Tyvärr har jag inte någon avslutad gymnasieutbildning och har därmed ingen studenten att berätta om Rynkar på näsan

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AndreasS
6/11/09, 5:17 PM
#3

Säger som #2. Men har gick en yrkesutbildning mellan 2006-2007 där jag fick ett betyg i mitt yrke som kock som jag innan arbetat som sedan 1991.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

[Vargnatt]
6/11/09, 5:49 PM
#4

Jättebra artikel, intressant att läsa :)

Men inte heller jag har någon avslutad gymnasieutbildning så har inte tagit studenten.

LinaK
6/11/09, 6:11 PM
#5

Ja intressant artikel =)

Tog studenten för 3 år sedan, det börjades tidigt minns jag. Vi åt champangefrukost vid 7 på morgonen. Glada i hågen gick vi på avslutningen (hölls på en teater i Örebro, tror jag om jag minns rätt Tungan ute) där det bjöds på underhållning och "skönsång". Efter det gick tillbaka till skolan och fick våra betyg och tog avsked av lärarna. Vissa grät och andra såg mest glada ut att bli av med oss Flört Efter det var det dags för det s.k utspringet. Och det var väl inget speciellt. Sen var det bara att leta på släkt och vänner. Kan tala om att det var JÄTTE varmt den dagen, höll på å få värmeslag. Sen åkte vi runt på stan i nån fin bil och så. Jag åkte sedan hemmåt och hade en liten fest för familj och släkt. Och sedan var det utgång på kvällen. Var HELT slut på kvällen, så det blev inget långvarigt festande kan jag lova. JAg tog taxin hem ( ca 4 mil kostade 600:- haha ) Men visst hade vi kul =)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Tassy]
6/11/09, 10:37 PM
#6

Min student bestod av en flytt Tungan ute

Det var till att packa när de andra hade sin champgnefrukost, sen snabbt som attan springa ut på trappan, säga hejdå till allt och alla sen ta sin packning och springa till tåget. Än idag har jag inte firat min student Flört

Annons:
Livzson
6/12/09, 6:01 PM
#7

Jättefin artikel!
Kusinen tog studenten för en vecka sen.

// Lisa, medarbetare på Twilight

Upp till toppen
Annons: