Natur

Blåbär

2009-07-21 21:48 #0 av: SaraC

Nu börjar blåbären mogna runt om i vårt avlånga land! Dessa underbart vackra och goda bär som kan användas till mycket och innehåller massor med nyttigheter.

blaabaer~0.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

Blåbär är en av Sveriges vanligaste växter och den trivs bäst i skog, men finns även ända upp på fjällherdarna. Blåbär är ett flerårigt, lövfällande ris med vintergröna, kantiga grenar och tunna, spetsiga blad. De växer ofta i stora bestånd och blommar i maj-juni, medan själva bären mognar i juli-augusti. Bären är oftast blådaggiga på ytan, men kan ibland vara blanksvarta. Blåbär kan bli upp till sju decimeter hög.

Blåbären förväxlas ibland med odon, men dessa två går att skilja åt genom att odon till exempel har gråbruna, runda grenar och blågröna blad med hela kanter och runda spetsar. Blåbär och lingon kan korsa sig, även om det är mycket sällsynt.

Som de flesta av oss säkert vet så är blåbär mycket gott att äta färska, eller i en skål mjölk eller fil. Men det görs även sylt, marmelad, saft, kräm och soppa på blåbär. Och de passar utmärkt att ha i paj, muffins, kaka eller smoothies. Det går även att använda riset som garvämne vid läderberedning och man kan koka te på bladen. Förr användes blåbär som medel mot feber. Inom traditionell läkekonst har de använts bland annat mot diarre, synproblem och hudproblem. Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och innehåller flera kraftigt antioxiderande ämnen. Studier finns som pekar på att blåbär kan skydda hjärnan och kanske stärka minnet.

blaabaerspaj.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

Smulpaj med blåbär

ca 4 portioner

  • 200 g bär
  • 175 g smör eller margarin
  • 7 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en mindre pajform med någon matsked smör. Lägg i bären och strö över 3 matskedar socker. Om bären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg, då blir pajen fastare.

Smält fett i en kastrull och rör ner socker, vetemjöl och havregryn. Blanda till en grynig massa och täck bären. Grädda pajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp. Enkelt, snabbt och gott!

Källor:

Den virtuella floran

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/152

Löpsedelsbild: www.fotoakuten.se

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-21 22:14 #1 av: AnneN

MMMMMMMMMMMMMM.... Blåbär är bland det godaste som finns och kan användas till så otroligt mycket, dessutom är de goda att äta bara som de är då man är ute i skogen Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-21 22:53 #2 av: Åsa S

Provsmakade idag då jag var ute och plockade kantareller (10 liter hittills denna vecka) och här var inte blåbären riktigt mogna men kantarellerna är stora och många.

Anmäl
2009-07-22 01:34 #3 av: Anders 50

Här finns det inga mängder blåbär, och de som finns är små.

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-07-22 13:53 #4 av: SaraC

Vi var ute vid stugan förra veckan och det fanns redan massor med blåbär. Läste att det skulle bli ett bra "blåbärsår" såvida det inte blev någon torka framöver. Förra året blev det knappt några alls här.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-22 16:38 #5 av: LinaK

Mums! Blåbär är så gott, och då speciellt i paj Glad Funderar på att plocka lite blåbär idag. Vore bra att ha lite i frysen.

Bra artikel förresten!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-07-22 17:21 #6 av: Maja

Mm, jag och mamma plockade en liter blåbär igår som vi åt tillsammans med vaniljglass! Supergott!

Nu ska jag ut i skogen med hunden och leta ännu fler! =)

Anmäl
2009-07-22 19:05 #7 av: huskatt08

Mmmm..blåbär är så gott och nyttigt Skrattande

dessutom så bta att frysa in...blir inte kladduga som en del andra bär.

Blev bjuden på blåbär o glass häromdagen...kompisen hade köpt....och fick betala 40 kr/L Guld i mun

Anmäl
2009-07-23 11:32 #8 av: sallad

mmmmmmmmmmmmmmmmmmm. vad mumsit

 

Anmäl
2009-07-23 16:47 #9 av: SaraC

#7 Ojdå, det var ju dyrt med tanke på att de är gratis i skogen Flört 

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-23 17:19 #10 av: Maja

Så här ser det ut överallt i skogen! =)

Anmäl
2009-07-23 17:20 #11 av: Maja

Efter plockande i ett par minuter..

Anmäl
2009-07-23 17:24 #12 av: SaraC

#10/11 Härligt!!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-24 23:34 #13 av: promenixan

I Varbergstrakten finns det massor av blåbär, och de är STORA och lättplockade. Härligt blåbärsår, och det verkar bli mycket av alla bär.

Anmäl
2009-07-25 19:16 #14 av: Maja

Idag plockades det en och en halv liter till! :D

Anmäl
2009-07-27 21:00 #15 av: mona43

Vad jag blir sugen på att plocka blåbär, och göra blåbärspaj med vaniljsås Tungan ute

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-07-27 21:02 #16 av: AnneN

Oj nu blev jag ju sugen på blåbärsgröt *drägglar*

Ska nog ringa på en annons jag såg på anslagstavlan på affär'n, nån som sålde blåbär för 15kr/liter

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-27 21:04 #17 av: mona43

Ja det låter också gott Glad

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-07-27 22:13 #18 av: LinaK

#16 Det var billigt liter pris måste jag säga Glad Skynda dig att ringa innan det tar slut.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-07-28 00:19 #19 av: promenixan

Jaa det var billigt!! köp lite åt mig med Skrattande jag kan ta 10 liter.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.