2010-02-28 14:47 #0 av: SaraC

Här hittar du vanliga flyttfåglar som återkommer till Sverige under april månad. Fram med kikaren och rapportera in i tråden nedan vilka ni sett!

Backsvala

Kännetecken: En svala med brun ovansida och vit undersida. Den har ett tydligt brunt halsband och i stjärten är endast något kluven.

Brushane

Kännetecken: Ganska stor vadarfågel med medellång näbb och rätt lång hals och ben.  I parningsdräkt är hanen lätt att känna igen på krage och huvudtofs i olika färgkombinationer: svart, brunröd, orange eller vit. Honan har en gråbrun dräkt med fläckig ovansida, och undersidan är brun med mörka fläckar och buken är vit.

Buskskvätta

Kännetecken: En kortstjärtad, knubbig och brokigt färgad fågel. Ovansidan är spräckligt brunsvart och undersidan är ljus med orangerött bröst och hals. Den har ett tydligt vitt ögonbrynsstreck och en eller två vita fläckar på vingarna.

Drillsnäppa

Kännetecken: En relativt liten vadare med rätt korta ben som känns igen på att den konstant gungar upp och ned med bakkroppen när den går. Näbben är ganska kort, ovansidan är gråbrun medan undersidan är lysande vit.

Fisktärna

Kännetecken: En medelstor tärna med en orangeröd näbb där spetsen är svart.

Gransångare

Kännetecken: En liten, gråbrun sångare med mörka ben. Den är enklast att känna igen på sången.

Grönbena

Kännetecken: En vadare med långa, gröna ben och en ganska lång rak näbb. Ovansidan är mörkbrun med vita och gråbruna fläckar, undersidan är ljus. Den har ett tydligt ögonbrynsstreck.

Grönsångare

Kännetecken: En gröngrå, långsträckt sångare som är gulgrön ovan och har ljusa vingkanter, citrongul hals och strupe, vit buk, ljusa ben och ett långt och tydligt gult ögonbrynsstreck.

Gulärla

Kännetecken: Påminner om sädesärlan men ger ett grönt och gult intryck samt har kortare stjärt. Färgteckning variera efter ras, kön, ålder och årstid. Oftast är ryggsidan olivgrön, huvudet och nacken är grå och undersidan till varierande del gulaktig.

Hussvala

Kännetecken: En knubbig och ganska liten svala. Den har en mörk ovansida och en helt ljus undersida. Ryggen och hjässan kan vara blåskimrande och övergumpen är tydligt vit.

Hussvala. Foto: www.fotoakuten.se

Hussvala. Foto: www.fotoakuten.se

Kärrsnäppa

Kännetecken: En vadare med knubbig kropp och lång svart näbb. Ovansidan är brokigt rödbrun, svart och vit.

Ladusvala

Kännetecken: Vår största svala har mörk ovansida och ljus undersida. Pannan och strupen är mörkt röda.

Lövsångare

Kännetecken: En långsträckt sångare som är gråbrungrön ovan och har en ljus undersida. Den har även ett tydligt vitt eller gulvitt ögonbrynsstreck.

Rödbena

Kännetecken: En brunaktig vadare med långa röda ben. Den har en lång, rak, röd näbb med svart spets.

Rödstjärt

Kännetecken: Rödstjärten har roströda stjärtfjädrar med mörkt mittparti. Hanen har grå ovansida, röd undersida och svart ansikte och hals med vitt ögonbrynsstreck. Honan har röd stjärt, men är i övrigt gråbrun med gulvit undersida.

Rörhöna

Kännetecken: Rörhönan har röd panna och även näbben är röd med en gulaktig spets. I övrigt är den svart med ett vitt band längs kroppssidorna. Ben och fötter är grönaktiga.

Silvertärna

Kännetecken: En vit och grå fågel med svart hjässa och röda ben och näbb.

Silvertärna. Foto: www.webbild.com

Silvertärna. Foto: www.webbild.com

Smålom

Kännetecken: Smålommen är något mindre än och spensligare byggd än storlommen. Den har brun rygg, brunröd strupe, grå huvud- och halssida.

Stenskvätta

Kännetecken: Hanen har grå och svart ovansida, ljus undersida, svart mask och vitt ögonbrynsstreck. Strupen och övre delen av bröstet är tonade i gulrött. Honan har samma färger, men blekare och ingen mask.

Storskarv

Kännetecken: Storskarven kan bli upp till 1 meter hög. Den har mörk fjäderdräkt, lång stjärt och hals och lång näbb med nedåtböjd krok i spetsen.

Storskrake

Kännetecken: Hanen har en till stor del ljus kropp, grönsvart huvud, svart rygg och röd näbb. Honan är grå och har rödbrunt huvud och tofs i nacken.

Svarthakedopping

Kännetecken: En dopping med svart huvud och gulorange örontofsar, svart rygg. Resten av kroppen är brunröd.

Svartvit flugsnappare

Kännetecken: Hanens hela ovansida är svart utom på vingen och i pannan där den har ett vita områden, stjärten har vita ytterkanter och undersidan är vit. Honan är brun där hanen är svart, men saknar pannfläcken och har ett mer beigevitt bröst.

Svartvit flugsnappare, hona till vänster och hane till höger. Foto: www.alotofphotos.com

Svartvit flugsnappare, hona till vänster och hane till höger. Foto: www.alotofphotos.com

Sädesärla

Kännetecken: En långsträckt, smäcker fågel i svart, grått och vitt. Hanen har oftast en skarpt markerad gräns mellan den svarta nacken och den grå ryggen, honan en betydligt diffusare.

Sädesärla. Foto: www.fotoakuten.se

Sädesärla. Foto: www.fotoakuten.se

Trädpiplärka

Kännetecken: Ryggen är brun med mörk längsstreckning, bröstet gulvitt med kraftiga, mörka längsgående korta streck, och buken är vit. Den har ett svagt, ljust ögonbrynsstreck.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet