Traditioner

Advent

2010-11-27 16:49 #0 av: MariaG

Med första söndagen i advent inleds det kristna kyrkoåret. I det gamla bondesamhället var den första söndagen inte någon särskilt markerad dag, numera framstår den som en extra högtid.

Ordet advent kommer av det latinska ordet adventus vilket betyder ankomst, men har i folkmun fått betydelsen väntan, den ankomst man då menar är Herrens.

Första advent faller in söndagen mellan 27 november och 3 december. Första advent är också starten på fastan som avslutas på juldagen.

Även om alla inte är kyrkligt intresserade idag så firar de flesta ändå advent. Numera ser man dock endast advent som en nedräkning inför jul.

andraadvent.jpg

Foto: LinaK


Adventstiden var i det gamla bondesamhället en period då man skulle ta det lugnt och samla sig inför den stundande julhelgen. Alltför stökigt och bullrigt utomhusarbete var förbjudet. Istället skulle man ta sig an de lugnare sysslorna vid gården.
De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första advent, andra advent och så vidare, eller mera formellt första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent.

Nuförtiden lyser adventsstjärnor i nästan varje fönster under adventsperioden i december. Denna sed är dock inte gammal; någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland. Det tog cirka 50 år för traditionen att nå Sverige.

Adventsstaken härstammar från en tysk sed, att från och med första söndagen i advent tända sju ljus, ett för varje veckodag, var och en av de fyra adventssöndagarna fram till jul. Ljusen placerade man i en liten inomhusgran, som placerades på ett bord, allt som allt kom denna gran att innehålla 28 ljus.

Varje år brinner det i ca. 300-400 hem i landet i samband med jul. Oftast är det kvarglömda ljus som är brandorsak.

Även adventskalendern är en tradition som hör vår egen tid till och precis som flera av våra traditioner knutna till advent och jul så har den sin upprinnelse i Tyskland. Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund.

 www.jul-i-sverige.se.jpg

Foto: www.jul-i-sverige.se


Radion började att sända adventskalenderprogram 1956 och 1960 följde TV efter, numera kallas den inte längre för adventskalender utan för julkalender.

/ Maria, värd på Sommar

Anmäl
2010-11-28 23:39 #1 av: Yatsy

Det är för mig iaf alltid något visst med advent förberedelsen till själva julen,ljusen framför allt som pryder i fönster o lyser upp.. ljusspelen det finns ju hur mycket som helst idag.

Och adventskalendern ett måste jag köper alltid en med glitter:)

Fina ljus du har på bilden.

Anmäl
2010-11-30 11:01 #2 av: MariaG

Ja, det är mysigt med advent, då man börjar ta fram julpyntet.

/ Maria, värd på Sommar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.