Sommarens faror

Hudcancer

2010-10-30 17:46 #0 av: MariaG

Malignt melanom, eller hudcancer, är en typ av elakartad tumör som du kan få om du solar för mycket och bränner dig ofta. Tecken på sjukdomen kan vara nya pigmentfläckar på huden eller fläckar som ändrar storlek, färg eller form.

Varje år får drygt 2 000 personer i Sverige malignt melanom. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomen är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet. Andra former av hudcancer är basalcellscancer och skivepitelcancer.

Malignt melanom förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos barn. Genomsnittsåldern när diagnosen ställs är för både kvinnor och män omkring 55 år. Risken att drabbas beror delvis på ärftliga faktorer och ökar om man har två eller flera biologiska släktingar som insjuknat i malignt melanom.


Vanliga första symtom på malignt melanom är att ett födelsemärke börjar växa, klia, blöda eller ändra färg och form. Även nya förändringar som inte tidigare funnits kan uppträda. I vissa fall kan malignt melanom bilda dottertumörer på andra ställen i kroppen. Men chansen att klara sig från malignt melanom är god, mer än 80 procent av patienterna blir botade. Ju tidigare man upptäcker den desto bättre.

Det säkraste och effektivaste sättet att behandla hudcancer är i de flesta fall att operera bort hudförändringen.För att vara säker på att cancercellerna inte ska sprida sig tar kirurgen även bort en bit av huden runt tumören. Ingreppets storlek bestäms av hur utbredd förändringen är. Vid större ingrepp ersätter man den avlägsnade huden med ett tunt lager hud från ett annat ställe på kroppen.

Det bästa sättet att skydda sig mot malignt melanom är att alltid vara försiktig i solen. Helst undvika solen mellan kl 11 och kl 15 på sommaren (då den står som högst på himlen). Stryk på solskyddskräm ofta och inte för tunt.

Hudcancer

www.wikipedia.com

/ Maria, värd på Sommar

Anmäl
2010-10-30 17:56 #1 av: MariaG

Har ni haft hudcancer? Eller känner ni någon som har / har haft det?

Själv har jag haft det. Upptäckte en leverfläck som växt och som kliade och började blöda. Jag gick då till vårdcentralen, där läkaren inte kunde ta bort den. Så jag fick en remiss till sjukhuset.

Väl där opererade jag bort det med lokalbedövning. Det skickades till undersökning. Någon vecka senare ringer de från sjukhuset och vill att jag kommer in. Jag frågade i telefonen om de kunde berätta om det, men nej .. de ville att jag skulle komma in.

Så dagen innan julafton 2008 var jag där igen. Då berättade de att jag hade hudcancer och att de var tvungna att under lokalbedövning ta bort mer runtomkring den gamla fläcken.

Ont gjorde det emellanåt, för läkaren skar för långt ner där bedövningen inte hade tagit. Undra om han inte kom åt någon nerv, för någon känsel hade jag inte på länge där.

Man får inga smärtstillande tabletter sen. Det skulle räcka med vanliga panodil. Men tyvärr räckte inte det mycket. Så ont hade jag tyvärr. Och det var under jul-ledigheten så jag kunde inte få tag i smärtstillande tabletter.

 

Det var lite om min berättelse om just hudcancer.

/ Maria, värd på Sommar

Anmäl
2010-10-30 17:59 #2 av: MariaG

Så här ser min arm ut nu.

 

/ Maria, värd på Sommar

Anmäl
2010-11-01 13:58 #3 av: SaraC

#1 Usch vad otäckt att få beskedet att man har cancer. Men är det borta för dig nu? Intressant att få höra lite om hur det kan gå till.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-11-01 19:24 #4 av: MariaG

#3 Jadå, nu är det borta. Fick gå på efterkontroll efter ett halvår. Och allt såg bra ut då.
Det gick ju bra att få bort det eftersom det upptäcktas i tid och inte hann sprida sig.

Jag måste dock ha koll så att inte andra fläckar växer och så måste jag vara försiktig i solen. Helst inte ligga och sola. Och viktigt med solkräm med hög faktor.

/ Maria, värd på Sommar

Anmäl
2010-11-04 21:52 #5 av: SaraC

#4 Vad skönt att det gick så bra ändå.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.