Annons:
Etikettermatdryck
Läst 21070 ggr
MariaG
2011-09-11 11:59

Kantarell

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Skogens guld, kantareller, är en delikatess.

Kantarellen är en omtyckt matsvamp som växer i barr- och lövskog över hela Sverige. Dock är den ovanlig i Norrlands inland.

Kantarellsäsongen är mycket lång. De första kantarellerna dyker oftast upp redan i juni - juli, och man kan finna dem långt in på senhösten. Det beror mycket på försommarregnet.

I Sverige finns sex arter av kantareller varav fyra är ätliga och goda: Blek kantarell, kantarell, rödgul trumpetsvamp och trattkantarell.

Hela svampen är gul, guldgul. Köttet är vitt, men kan få en gul ton. Hattens översida är slät, men på undersidan är det grenade åsar som löper ner på foten. Det finns inga giftiga svampar som liknar kantarellen.

Kantarellen passar utmärkt att förvälla och frysa in. Den kan bli lite besk om man torkar den, vilket inte rekommenderas.

När det gäller förvaring och hållbarhet av färsk svamp, så håller det sig i kylen minst en vecka, men är godare ju färskare den är.

I affärer kan man när det är säsong köpa färska kantareller. Dock är den ganska dyr då, men finns även i konserver året om. Det bästa är dock att plocka kantarellerna själv, då svampen är en av de enklaste att känna igen.

Tips!
Ett tips efter man har plockat kantarellerna är att förvälla dem. Då kan man lägga dem i frysen och ta fram efter behov, tex till en smörgås eller till sås.
Man rensar svampen först. Lägger kantarellerna i en kastrull och därefter sätter man på plattan på svag värme. Efter ett tag börjar det fräsa och då är det vattnet i svampen som börjar sippra. Rör om ofta så att det inte bränns fast i botten. När sedan allt vatten är borta är det färdigt. När det har svalnat kan man lägga i plastpåsar och in i frysen.

Svamp

Huvudbild: Public Domain

/ Maria. med-arbetare på Sommar

Annons:
SaraC
2011-09-13 18:48
#1

Bra artikel Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

MariaG
2011-09-13 20:14
#2

Tack.

Vad tycker ni själva om kantareller? Plockar ni själv?

/ Maria. med-arbetare på Sommar

SaraC
2011-09-13 20:21
#3

Plockar gärna men äter bara om jag blir bjuden på mat och det då redan är i maten.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

LinaK
2011-09-13 21:29
#4

Jätte bra artikel!

Plockar om jag hittar, men jag är ingen sån där svampmästare som vet var alla bra svampställen finns Glad
Men kantareller är bra gott.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

SaraC
2011-09-13 21:31
#5

#4 Det är inte jag heller, passar på att hänga med andra som vet Cool

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Blue_Lugia]
2013-10-09 23:51
#6

Vad gott med kantareller!

Plockade mycket för några år sen.

Annons:
SaraC
2013-10-13 19:45
#7

Har inte plockat mycket i år, en korg bara. Tycker det varit dåligt med svamp.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

TjockaBerta
2013-10-23 10:55
#8

Plockade några få gånger i år. Fast jag lyckades hitta rödgul trumpetsvamp en gång. De var små fast många.

>>>Malum domesticum<<<

MariaG
2013-10-24 19:58
#9

Det har varit dåligt med svamp i år.

/ Maria. med-arbetare på Sommar

SaraC
2013-10-26 18:51
#10

#8 Har jag aldrig ätit, är de goda?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

TjockaBerta
2013-10-27 22:08
#11

310

De anses väl vara en delikatess. Nu stekte jag upp dem med de andra svamparna och smakerna blandar sig. Men gott var det 😃

>>>Malum domesticum<<<

Upp till toppen
Annons: