Annons:
Etikettdjur
Läst 5886 ggr
botakt
4/17/09, 10:38 AM

Humlor

På sommaren vill gärna humlorna, eller bombus som de heter på latin, komma fram och sitta på diverse blommor.

I Sverige finns det 39 humlearter, 9 av dem är så kallade frukthumlor eller snylthumlor. De vanligaste arterna i Sverige är: Jordhumla, hushumla, ljunghumla, ängshumla, åkerhumla och trädgårdshumla.  Några av arterna är rödlistade, alltså nästan helt borta. Humlor är sociala bin som har precis som alla andra bin drottning, hane och arbetare.  Det är bara snylthumlorna som saknar arbetare.  Honorna har en gadd på baken som bildats av det omvandlande äggläggningsröret. Humlor bränns när den är upprörd eller arg.

Utveckling

De sociala humlornas samhällen är ettåriga. Humor lägger oftast sina ägg i ett övergivet mus- eller sorkbo. De lägger in mossa och gräs som ett bo och däri lägger de en vaxkaka, i den lägger de sina ägg, med nektarblandat pollen som mat till larverna. Den första generationen humlor blir arbetare (icke befruktningsdugliga honor) som tar hand om äggen eller larverna. På sensommaren föds hanar och nya drottningar. Hanarna samlar inte nektar och om de gör det så är det till sig själva. De brukar oftast flyga runt på patrullrundor som är bestämda innan. Då avger de feromoner för att locka till sig honor.

Vanor

Humlan har en längre tunga än storleken på ett honungsbi. Det kan man se när det sitter humlor på en blomma. Det är som en snabel som de rullar upp när de ska flyga vidare. Vissa arter kryper in i blomman eller så biter de hål på den för att få tag på nektar. Även lågsockerhaltiga blommor kan de med ta nektar ifrån. Humlan är norra halvklotets  viktigaste pollenerare. De brukar pollinera klövervallar.

Temperatur

Det man inte kan tro om humlor är att de är varmblodiga. En humla som är aktiv har en kroppstemperatur på 30-35 grader. För att humlan ska kunna flyga krävs det att bröstpartiet måste vara över 30 grader varmt. Om en humla är nerkyld så tar den tid på sig att bli så pass varm så den kan flyga. Om man nu skulle råka störa en sovande humla så spänner de vingmusklerna för att bli uppvärmd snabbare, då kan det brusa från dem.

Källa: www.wikipedia.se

   Humlan -

Foto: Leif Ljungdahl

Annons:
AnneN
4/21/09, 4:20 PM
#1

Denna artikel har lärt mig mycket nytt om humlor Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

SaraC
4/22/09, 7:04 PM
#2

#1 Jag med!

Men jag är fortfarande rädd för humlor Skäms

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Theon
5/2/09, 1:51 PM
#3

Intressant artikel!!! :)

Repoort
5/7/09, 7:23 PM
#4

Verkar vara extre mycket humlor i år, och stora är dom också.

Royalz
5/8/09, 9:21 AM
#5

Humlor är fina tycker jag :) Ser så luddiga ut!


botakt
5/8/09, 10:54 AM
#6

Tack för att ni tycker det är en bra artikel Skrattande

Annons:
Bjornen
5/8/09, 8:40 PM
#7

Stenhumlan bildar fleråriga samhällen, men inte i Sverige och de har kortare tunga. De har kommit på ett sätt att stjäla nektarn av rödklöver genom att bita hål på blomman som också honungsbit kan använda.

Upp till toppen
Annons: