Mat & Dryck

Med smak av sommar

2009-09-09 23:34 #0 av: SaraC

Här samlar vi recept på beprövade läckerheter som andas sommar! Artikeln kommer att uppdateras i takt med att vi hittar nya favoriter! Har du lagat något gott? Ta en bild och skicka den och receptet till oss så lägger vi in det i artikeln!

IMG_1953.JPG

Päronkaka med mandelmassa

En underbart god kaka!

8-10 bitar

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl Kesella vanilj
  • 100 g riven mandelmassa
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 stort päron eller 2 små

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform.

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och rör ner det i smeten. Tillsätt Kesella och mandelmassa.

Blanda mjöl, bakpulver och hälften av kanelen. Rör ner i smeten. Fördela smeten i formen.

Kärna ur och skär päron i klyftor. Stick ned dem till hälften i smeten. Pudra över resten av kanelen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-55 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Njut!

IMG_1508.JPG

Klassisk smulpaj med bär

Löjligt enkelt, löjligt gott!

  • 200 g bär (till exempel björnbär eller hallon)
  • 175 g smör eller margarin
  • 7 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform med någon matsked smör.

(Om bären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir pajen fastare.)

Lägg bären i formen och strö över 3 matskedar socker. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, vetemjöl och havregryn. Blanda till en grynig massa och täck bären.

Grädda pajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljglass, vaniljsås, sorbet eller vaniljvisp.

tårta.jpg

Lättfixad sommartårta

  • Botten är hemgjord sockerkaksbotten med rivna mandlar
  • 2 marängbottnat, mina var hemgjorda
  • vispgrädde + kesella+ hallon+ lite vaniljsocker blandas och läggs emellan (vispa grädden ganska styv, blanda ner kesellan och vaniljsockret och rör i hallonen försiktigt)

Det går ju lika bra med köpta bottnar. Fast då kan man nog inte ha marängen överst, utan får lägga grädde överst.

Garnera med färska hallon.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-09-10 15:25 #1 av: promenixan

Oj vilken artickel, det ser ju himmelskt gott ut!

(Synd om mig som inte kan äta sånt här pga en knasig mage. Jag bakade mycket förr, men det blir nästan ingenting längre.)

 

Anmäl
2009-09-10 15:41 #2 av: SaraC

Kul att du tycker det! Det är välkommet med allt sorts smaskens, behöver inte vara fikabröd! Bara det har lite sommaranknytning så.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-09-10 16:53 #3 av: LinaK

SÅ gott med smulpaj. Jag gjorde en hallon/blåbärspaj i förrgår. Jag gjorde en dubbelsats smuldeg och slängde in hälften i frysen. Visst borde väl det funka att använda igen va?

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-09-10 16:59 #4 av: SaraC

#3 Det tror jag det gör!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-09-12 16:56 #5 av: LinaK

Jag har en ENORMT god blåbärskaka/paj som jag brukade göra förr. Har dock inte gjort den nyss. Ska leta fram receptet på den.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-09-13 15:26 #6 av: SaraC

Ja, gör det!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-09-16 17:42 #7 av: SaraC

Kom igen nu! Någon mer måste väl ha ett recept på något somrigt?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-09-16 17:48 #8 av: promenixan

Lättfixad sommartårta.

  • Botten är hemgjord sockerkaksbotten med rivna mandlar
  • 2 marängbottnat, mina var hemgjorda
  • vispgrädde + kesella+ hallon+ lite vaniljsocker blandas och läggs emellan (vispa grädden ganska styv, blanda ner kesellan och vaniljsockret och rör i hallonen försiktigt)

Det går ju lika bra med köpta bottnar. Fast då kan man nog inte ha marängen överst, utan får lägga grädde överst.

Garnera med färska hallon.

Anmäl
2009-09-16 18:04 #9 av: SaraC

Toppen promenixan! Lägger in den i artikeln!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-09-16 18:14 #10 av: promenixan

Men så fiffigt Eros Glad

Anmäl
2009-09-17 13:18 #11 av: SaraC

Flört

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-10-01 00:23 #12 av: LinaK

Är ananas somrigt? Isåfall har jag ett recept på en UNDERBAR paj.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-10-01 00:27 #13 av: SaraC

Ja det är väl klart! Det är mycket som kan gå under det tycker jag, men typ julskinka känns väl inte så somrigt.

Har också en ananaspaj jag brukar göra, ska bli kul att se vad du har för recept Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-10-01 00:31 #14 av: LinaK

Vi har säkert samma recept, för detta verkar många gilla och använda Flört

Kopierade det från www.ICA.se

Ananaspaj

Ingredienser
Portioner: 6-8

150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl lätt crème fraiche (eller crème fraiche)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas 

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.

Rör ihop ägget, lättcrème fraiche eller crème fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i avrunnen, krossad ananas.

Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde. Kanske med lite rom i.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-10-01 00:44 #15 av: SaraC

Ja, så gott som. Det är supergott med ananaspaj! Till och med sambon som hatar ananas tycker om det.

Lägg gärna in det i artikeln och fixa en bild till Skrattande

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-10-01 00:47 #16 av: LinaK

Ja verkligen gott. Ska göra den i helgen tänkte jag. Ska fotografera den då och lägga in bild då. Glad

Jag sitter och letar efter ett recept. Det är typ som en paj, med sådan botten som ananaspajen har. Sedan är det något vitt geggigt som man lägger i skalet, sen har man valfria frukter och sedan är det som något genomskinlig gelé som man lägger på frukten. den ser sådär läcker ut Tungan ute men jag kommer banne mig inte på vad det är för nått.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.