Sommarens faror

Rötmånad

2010-07-23 16:28 #0 av: SaraC

Vad betyder egentligen rötmånad? Vad gör man om man blir matförgiftad och vad kan man göra för att undvika det?

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan för en månadslång period i slutet av juli och början av augusti. Det är då det vanligtvis är som mest varmt och fuktigt och livsmedel förstörs lättare. Bakterier finns överallt, så även i mat, och när det är varmt och fuktigt trivs bakterierna allra bäst. Men det behöver självklart inte vara juli och augusti för att mat ska bli dålig, vi har ju denna sommar haft rekordvärme sedan flera veckor tillbaka.

Nu för tiden behöver vi inte oroa oss nämnvärt för varken rötmånad, eller varma sommardagar överhuvudtaget, eftersom vi i de flesta fall har tillgång till kylskåp. Men det är ju väldigt trevligt att ha en picknick i gräset eller ta med sig matsäck på utflykten, och då är det bra att tänka till före. Har man otur kan man annars drabbas av matförgiftning.

Matförgiftning

Till skillnad från vad man kanske tror så blir ungefär hälften av alla människor som drabbas av matförgiftning sjuka av mat som de har tillagat själva.

Det finns många olika mikroorganismer (bakterier, virus och parasiter) som orsakar matförgiftning. Symptomen kan variera beroende på vilket smittämne som gjort dig sjuk, men de vanligaste är kräkningar, diarré och magont. Symptomen kan uppstå mellan allt ifrån ett par timmar till upp till över en vecka efter att du smittats, det behöver alltså inte vara det senaste du åt som gjort dig sjuk.

Om du blir matförgiftad bör du anmäla det till miljöförvaltningen i den kommun du vistas i, det kan förhindra att andra blir sjuka. Stanna hemma minst ett dygn efter att du blivit frisk och tvätta händerna noga efter toalettbesök för att undvika att smitta andra. Oftast behöver du inte göra annat än stanna hemma och vårda dig själv, men blir du uttorkad kan du behöva vård. Särskilt barn kan behöva vård vid uttorkning. Är du osäker eller har frågor så hör av dig till närmsta Vårdcentral. För akut vård åk till närmaste akutmottagning.

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Livsmedelshantering

Det går inte alltid att lukta sig till om mat är dålig eller inte, därför är det viktigt att hetta upp maten tillräckligt för att eventuella mikroorganismer ska dö. Om du värmer maten i mikron är det viktigt att röra om ordentligt så allting blir ordentligt upphettat.

Några enkla regler att följa för att undvika matförgiftning:

  • Håll varm mat varm, minst + 60 grader C
  • Förvara kall mat kall, max + 8 grader C
  • Lämna inte mat framme i flera timmar
  • Kontrollera temperaturen kylskåpet, max + 8 grader C
  • Tvätta händerna innan du hanterar livsmedel
  • Om du skurit rått kött, tvätta händerna innan du fortsätter med sallad och grönsaker.
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött/kyckling och grönsaker eller diska noggrant mellan de olika matvarorna
  • Se till att fågel och köttfärs är genomstekt
  • Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt och smaka aldrig på den råa köttfärsen eller köttfärssmeten
  • Lägg aldrig tillagad mat på samma tallrik du använt för rått, vilket är lätt hänt när man till exempel grillar
  • Om du vill använda marinad från det råa köttet på det färdiggrillade så koka marinaden först
  • Se till att kött med ben är genomstekt även invid benen när du grillar
  • Hetta upp maten ordentligt, de flesta bakterier dör vid 70 grader C
  • Om du ska spara tillagad mat, se till att kyla den snabbt genom att sätta kastrullen i kallt vatten och röra om och sedan genast ställa maten i kyl eller frys
  • Skölj frukt och grönsaker noggrant
  • Använd kylklampar och kylväska om du ska ta med dig mat eller om du har långt hem från affären
  • Byt ut eller koka disktrasor ofta

Källa:

Nilsson, Camilla (2009) Sommarmat och rötmånad. Tillgänglig [online]: http://www.vardguiden.se/Tema/Forsta-hjalpen/Forgiftning/Sommarmat/ [2010-07-23].

Löpsedelsbild: www.alotofphotos.com

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-08-07 17:58 #1 av: LinaK

Bra artikel, det är väl aktuellt fortfarande eller?

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.